Kamsalamander heeft nieuwe poelen nodig

Vrijdag 12 April 2024
  • Twee kamsalamanders (Rechten: Edo van Uchelen)

De kamsalamander legt in deze periode haar eitjes. Die beschermt ze goed, maar hoe gaat het straks met de opgroeiende jonkies? Edo van Uchelen probeert deze amfibieƫn zoveel mogelijk te helpen.

Van Uchelen heeft op zijn eigen natuurterrein een poel waar kamsalamanders leven. Nu, midden in de paartijd, heb je de grootste kans ze te zien. De ecoloog monitort ze en ziet dat er ook al eitjes gelegd zijn. Hoeveel kleine salamandertjes er straks zijn is lastig te tellen. Maar er zijn zorgen om het aantal in Drenthe. RAVON is daarom een onderzoek gestart.

Afbeelding
Een kenmerk van de kamsalamander: de oranje buik met vlekken (Rechten: Edo van Uchelen)

Paring zonder fysiek contact

De kamsalamander is een bijzondere verschijning: het mannetje heeft een 'kam' op de rug en een platte staart. En daarmee 'lokt' ie de vrouwtjes. De paring vindt vervolgens plaats zonder dat het mannetje en vrouwtje elkaar aanraken.

Zie in deze reportage de kamsalamanders van dichtbij. Tekst gaat verder onder de video.

Poelen gezocht

Het beste wat er voor de kamsalamander kan gebeuren is: meer geschikte natuurgebieden, die met elkaar in verbinding staan. Elke salamander zal op zoek gaan naar een eigen leefgebied, maar meer dan een paar honderd meter kan het diertje niet afleggen. Verbindingen met poelen zijn daarom heel belangrijk.

Serie veldwerk

Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie 'Veldwerk' duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is het tiende deel van onze fascinerende reis door de Drentse natuur.

Lees ook:

Contact
opnemen