Kaalslag of noodzakelijk onderhoud: snoeiwerk maakt tongen los in Hoogeveen

Vrijdag 08 December 2023
  • Reconstructie tussen Zuidwoldigerweg en Steenbergerpark (Rechten: RTV Drenthe/Roy Schutte)
  • Leeggehaald heestervak op De Koppeling (Rechten: De Koppeling, Meester Harm Smeengelaan Hoogeveen)
  • Verderop staan de heesters nog, maar niet op gewenst niveau door woekerend gras (Rechten: Meester Harm Smeengelaan Hoogeveen)

IVN Hoogeveen ziet met lede ogen aan hoe er gesnoeid wordt in Hoogeveen. Volgens het Instituut voor Natuureducatie vindt er een ware kaalslag plaats in Hoogeveen. Volgens de gemeente gaat het om gebruikelijke werkzaamheden aan het groen.

Om een beter beeld te krijgen van de situatie is IVN een petitie gestart. En om 'de noodklok te luiden'.

'Rigoureus'

Het najaar is de periode voor het snoeien en kappen, buiten het broedseizoen en na de bloeiperiode. Ergernissen van inwoners over groenbeleid zijn er ieder jaar. "We hebben regelmatig overleg en de geluiden zijn niet nieuw. Soms wordt er heel rigoureus gesnoeid", zegt Grietje Loof van IVN Hoogeveen.

Ze zegt dat de overleggen die IVN heeft met de gemeente goed zijn. Toch voelt ze zich genoodzaakt om een extra signaal af te geven. "De laatste tijd krijgen wij zoveel berichten binnen. We zijn de petitie gestart om meer reacties uit te lokken. Wat we er uiteindelijk mee kunnen, weten we nog niet."

Samenloop

Dat er meer meldingen bij IVN binnenkomen, komt volgens de gemeente Hoogeveen niet door meer werkzaamheden dan andere jaren.

"Het kan voorkomen dat er plekken zijn waar in dezelfde periode toevallig tegelijk bomen gesnoeid worden, struiken worden weggehaald en waar een reconstructie plaatsvindt", laat het team Beheer groen van de gemeente weten. Met name aan de westkant van de A28 speelt dat nu. "Daardoor kan het zijn dat er veel tegelijk verdwijnt, waar je normaal wat meer spreiding hebt in werkzaamheden."

Verschillende redenen

Bij IVN leeft echter het gevoel dat er steeds meer wordt weggehaald, een kaalslag. "We krijgen berichten van allemaal verschillende mensen van verschillende plekken. Zelf zie ik bijvoorbeeld dat in het Steenbergerpark flink gesnoeid wordt. Waarom moeten alle takken eraf?"

Volgens de gemeente zit achter elke snoeibeurt een goede reden. Veiligheid is daarbij het belangrijkste uitgangspunt, takken die boven paden en wegen hangen, of dat mogelijk later dreigen te doen, worden weggehaald.

De gemeente werkt met een cyclus, een keer per vijf jaar worden de bomen onder handen genomen waar nodig, voor jonge boompjes is dit eens in de drie jaar.

APK

De werkzaamheden worden bepaald aan de hand van de Boom Veiligheid Controle (BVC) (of VTA op z'n Engels: Visual Tree Assessment). Een soort apk voor de bomen, waarbij gekeken wordt wat dood is of wat niet bestand is tegen mogelijke stormen.

Cyclisch beheren, noemen ze het op de groen-afdeling van de gemeente: "Soms zit er een boom vol in blad, maar onder de grond kunnen er wel problemen zijn. Dan lijkt het misschien alsof we gezonde bomen hebben gekapt."

Diversiteit

Soms wordt er juist uit natuuroverwegingen gekozen om een boom weg te halen en te vervangen door een andere soort. Acacia's bijvoorbeeld, in plaats van eiken in Wolfsbos. "Die zijn goed voor de bijtjes en zijn bestand tegen de hitte en droogte waar we vaker mee te maken krijgen", klinkt het.

Reconstructie, leggen de medewerkers uit, is het herinrichten van een groenvak, omdat bijvoorbeeld de bomen die er staan in slechte staat zijn (Zuidwoldigerweg) of omdat tussen de heesters alleen nog maar onkruid en gras groeit (Meester Harm Smeengelaan).

"We kiezen voor balans in het vak. Soms haal je wat weg, waardoor andere planten de ruimte en kans krijgen te groeien. Soms om meer gelaagdheid te krijgen, dan zie je bijvoorbeeld dat een deel van een vak is gesnoeid. Er zijn veel redenen om te snoeien", luidt de uitleg van de gemeente.

Afbeelding
Een deel van het vak is gesnoeid (Rechten: RTV Drenthe/Roy Schutte)

Achterstevoren op de fiets

De gemeente wijst erop dat er ook veel wordt geplant en dat er een strategie is om de gemeente te vergroenen. Hetgeen het voor de IVN-voorvrouw nog onverkwikkelijker maakt. "Hoe kan het nou dat je inzet op groen, dat wij daar hard mee bezig zijn met bijvoorbeeld groene daken, maar dat overal gesnoeid wordt", zegt Loof. "Soms zit ik achterstevoren op de fiets, om te kijken wat er nou weer is gebeurd op zo'n plek. Wat is het plan? Ik zie het niet, ik word er heel verdrietig van."

"Wij doen niet zomaar iets", stellen de groenbeheerders. "Maar we snappen dat sommige mensen het soms zonde vinden als er wat verdwijnt."

Reacties

Als achter al het snoeiwerk een reden zit, waarom zijn er dan toch ergernissen bij inwoners? "Misschien dat mensen wat alerter en mondiger zijn op dit soort zaken. Maar we krijgen ook vaak goede reacties zoals 'fijn dat er eindelijk wat gedaan wordt' of 'het knapt mooi op zo'."

En betere communicatie over waarom de zaag in een boom gaat? "In het Torentje (pagina met gemeentemededelingen, red.) staat kap altijd aangegeven. Maar er is altijd wat in te verbeteren."

Contact
opnemen