Jouw mening: De steenmarter hoort ook thuis in de Drentse natuur

Dinsdag 12 December 2017
  • De steenmarter komt steeds meer voor in het woongebied van de mens (Foto: archief RTV Drenthe)

De steenmarter is een roofdier dat steeds meer voorkomt in Drenthe. Het zijn vleeseters die van muizen, ratten en eekhoorns houden.

Maar ook kerkuilen en andere vogels worden steeds vaker slachtoffer van de steenmarter. Bovendien trekt hij vanuit de natuur naar dorpen en steden. Daar eet hij soms kleine huisdieren zoals kippen en konijnen. 

Beschermd
De steenmarter is een beschermde diersoort en mag dus niet uit de weg geruimd worden. Bovendien heeft het bestrijden geen zin volgens boswachter Pauline Arends.

"De vrijgekomen plek wordt onmiddellijk ingenomen door een andere marter en dan krijg je onrust en gedoe. Het is juist belangrijk dat er stabiliteit is."

Om kerkuilen en andere vogels te beschermen, worden nestkasten aangepast. Met een metalen kooi voor de ingang of een halve metalen buis op de nestkast voorkom je dat steenmarters erbij kunnen.

Slachtoffers
Toch zal de steenmarter slachtoffers blijven maken, maar is dit erg of hoort dit gewoon bij het eten en gegeten worden in de natuur.

Wij zijn benieuwd wat jij vindt. Daarom is onze stelling: De steenmarter hoort ook thuis in de Drentse natuur. 



Wil je jouw mening delen? Dat kan via Facebook of op Twitter met de hashtag #roegstelling.

Uitslag: Natuurlijk betaal ik voor het inleveren van mijn afval bij een afvalscheidingsstation
Vorige week was onze stelling: Natuurlijk betaal ik voor het inleveren van mijn afval bij een afvalscheidingsstation. Een ruime meerderheid is het hiermee eens: 85,71% op onze website en 85% op Twitter. 

Op Facebook (69 procent) en Instagram (65 procent) is een kleinere meerderheid het eens met de stelling.

Erwin Pronk is van mening dat het wel moeite kost om je afval weg te brengen. "Ik wil het absoluut niet goed praten, maar breng stations zijn vaak beperkt open, alleen tijdens werkdagen en hebben dan ook nog wachttijden. En kom als particulier niet met een (bedrijfs)busje want dan word alles gelijk als bedrijfsafval gerekend", zegt hij op Facebook.

Contact
opnemen