Japanse Duizendknoop aangepakt met bacteriën en zuurstofwerende folie

Woensdag 19 April 2023
  • Rudmer Veenstra van Natuurmonumenten in Nieuw-Balinge (Rechten: Josien Feitsma / RTV Drenthe)

Op verschillende plekken in Drenthe experimenteert Natuurmonumenten met een nieuwe manier om van de Japanse duizendknoop af te komen. De methode, ook wel 'Roots Reset' genoemd, heeft letterlijk heel wat voeten in de aarde. Is nu dan het ei van Columbus gevonden?

De Japanse Duizendknoop is een zeer hardnekkige plant. Met zijn wortels groeit het overal dwars doorheen. Het is een gevaar voor funderingen van huizen en zo sterk dat het zelfs niet door asfalt wordt tegengehouden. Ook verdrijft het andere, inheemse planten. Daarom willen terreinbeheerders de woekerplant graag zo snel mogelijk weg hebben.

Groeiplaatsen

"Je wilt echt voorkomen dat het op plekken in de natuur opduikt", vertelt boswachter Rudmer Veenstra van Natuurmonumenten. "Ik werk in een gebied van 5.000 tot 6.000 hectare. Ik geloof dat wij al dertig groeiplaatsen hebben. Dat vraagt wel om maatregelen."

Nieuw-Balinge is een van die plekken waar nu maatregelen worden genomen. Door vermoedelijk dumpingen van tuinafval is de plant daar in het Mantingerveld terechtgekomen. In de afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop zo groot geworden, dat afgraven en afvoeren geen optie is. Dus kiest Natuurmonumenten voor een andere methode.

Hieronder kun je zien hoe dat proces in zijn werk gaat (verhaal gaat verder onder de video):

Door de methode wordt de grond zo zuurstofarm, dat de wortels van de duizendpoot afsterven. De grond wordt maandenlang afgedekt onder plastic folie en bacteriën doen de rest van het werk.

Natuur neemt het weer over

Maar is de methode schadelijk voor de natuur? Volgens Natuurmonumenten niet. Zodra het plastic uit de grond weg is, kan de natuur het zelf weer overnemen. "Je krijgt dan al vrij snel inheemse soorten terug", vertelt Veenstra. "De zaden zitten nog steeds in de grond, die zijn nog steeds kiemkrachtig. Het zal alleen in sommige gevallen gevolgen hebben voor het bodemleven." Op de plek in Nieuw-Balinge zijn volgens Veenstra geen bijzondere soorten die daardoor gevaar lopen.

Over een jaar kan Natuurmonumenten in Nieuw-Balinge het eindresultaat bekijken. Op andere plekken lijken de eerste conclusies hoopgevend. Zo is vorig jaar in Oosterhesselen met het project gestart. Die stengels zijn nog steeds niet opgedoken.

Wat de gevolgen kunnen zijn van de woekerende plant voor de flora en fauna is zaterdag te zien in ROEG! Vanaf 17.11 uur op TV Drenthe en ook terug te kijken op www.roeg.tv

Contact
opnemen