Tijd voor een beetje positieve aandacht voor de wesp, dacht EIS-Kenniscentrum Insecten. Samen met Naturalis Biodiversity Center, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN namen zij het initiatief voor het Jaar van de Wesp.
Met lezingen, excursies en andere activiteiten wordt het verguisde en vaak verjaagde insect in het zonnetje gezet. In aanloop naar de wespentelling vanaf 17 augustus heeft ROEG! de Week van de Wesp in het leven geroepen. Verschillende soorten wespen passeren de revue.
Verschillende soorten
In ons land leven zo'n vijfduizend wespensoorten, twee daarvan kennen we als 'limonadewespen': de gewone wesp en de Duitse wesp. De verschillende soorten zien er ieder anders uit maar hebben bepaalde overeenkomsten. Zo hebben ze allemaal een wespentaille: het lichaam is dun in het midden en de rest is normaal. En ze hebben allen een kop, een borststuk en een achterlijf. Een aantal soorten doet alsof het wespen zijn om andere dieren af te schrikken, de zogenaamde look-a-likes.
Een eigen rol
Wespen hebben een belangrijke rol in de natuur, ze houden de boel in balans. Ze eten andere insecten waaronder muggen, vliegen, motten en bladluizen. Ook ruimen ze kadavers op en voeren het eiwit aan hun jongen. Met hun korte tong bestuiven ze de bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt, zoals dille en venkel. Wespen dienen zelf als voedselbron voor andere dieren, waaronder vogels en kleine zoogdieren.
Wespen tellen
De wespentelling vindt plaats in de periode van 17 tot en met 25 augustus. Het doel is de verschillende wespensoorten in kaart te brengen. Je doet al mee door een half uurtje rond je huis of door je tuin te lopen en bij te houden welke wespen en op wespen lijkende insecten je ziet. De resultaten kun je doorgeven worden via de website van tuintelling. Op de website is ook een telformulier en verdere informatie te vinden over de manier van tellen.