Het Elper Westerveld, een heideterrein naast het dorp Elp, ziet zwart van de rupsenpoep. Het is een fenomeen dat zich in de lente op meerdere plekken voordoet, en vooral onder eiken goed zichtbaar is. Afhankelijk van de weersomstandigheden vindt de rupsenpiek eerder of later in het voorjaar plaats.
"Het regent hier poepjes, rupsenpoepjes", aldus boswachter Bertil Zoer. "Je kunt het ook horen, het tikt een beetje."
Honger
Rupsen en larven van bladwespen eten de bladeren van de boom. "De eiken zitten helemaal vol met rupsen", wijst Zoer. "Vooral van de kleine wintervlinder maar het kunnen ook andere soorten zijn. Ze laten een regen van opgevreten eikenblad vallen, dat gaat de hele tijd door." Andere soorten zijn de grote wintervlinder, de eikenbladroller, de spinselmot, de kleine voorjaarsuil en de eikenprocessierups.
(de tekst gaat verder onder de video)
Kaal
"De eerste lichting blad kan helemaal opgevreten worden", weet Zoer. "Soms hebben de eiken daar wel last van, zeker in combinatie met droogte kan dat een flinke aanslag zijn. De meeste eiken zijn op een gegeven moment helemaal kaal gevreten. De rupsen laten zich dan aan draadjes op de grond zakken en dat worden vlinders. Ondertussen loopt die eik opnieuw uit, in de loop van de zomer hebben ze wel weer blad. De tweede lichting blad en dan zijn er geen vraatzuchtige rupsen meer."
Vogels
Vogels profiteren van de grote hoeveelheid rupsen. Een deel van hen eindigt niet als vlinder maar als voedsel voor jonge vogels. Soms komt de rupsenpiek te vroeg of te laat om te profiteren van dit 'fastfood' maar dit jaar lijkt de timing goed, aldus Nature Today. Op basis van signalen zoals de daglengte en de temperatuur timen de vogels de geboorte van hun kroost zodat dit samenvalt met de rupsenpiek. Sinds de klimaatverandering blijkt dit steeds lastiger.