De zevenster is een van de boreale planten waar Drenthe bekend om staat. Het zijn planten die in Noord-Europa thuishoren maar ook in onze provincie voorkomen omdat het hier net wat kouder is dan in de rest van het land.
Vrijwilligers van de plantenwerkgroep Drenthe gaan dit voorjaar alle bekende groeiplaatsen van de plant af om te kijken hoe het ermee gaat. Heeft de soort het de afgelopen jaren gered toen het zo extreem warm en droog was?
Bos
De zevenster komt voor in lichte bossen op koele plekken. Een van de vindplaatsen is een bos bij Hooghalen in Midden-Drenthe. "De plant staat er gewoon tussen", constateert Alida Taylor Parkins van de plantenwerkgroep. "Laten we blij zijn dat het er nog staat." Ze wijst naar de plekken waar de plant eerder veel voorkwam. "Net als het dalkruid. Dat groeit graag bij elkaar, waar dalkruid staat voelt de zevenster zich ook thuis."
Delicaat
De plant komt uit de sleutelbloemfamilie en is kenmerkend voor beuken-eikenbos. Het is een tenger plantje met een dunne steel en kleine, witte bloemen. Taylor Parkins: "Het is een echt bosplantje dat een beetje in de beschutting staat. Het is vrij kwetsbaar. Met een teer worteltje onder de grond, maar daar overleeft hij mee. Echt een heel dun, teer en wittig worteltje." In ons land liggen de belangrijkste groeiplaatsen in Drenthe.
Inspectie
De gegevens over de vindplaatsen worden bewaard. "We doen dat voor Drenthe en ook voor de landelijke database om in de gaten te houden hoe de ontwikkeling van de plant in Nederland gaat", aldus Taylor Parkins. "Alle gegevens gaan ten slotte naar FLORON in Wageningen. Zo kun je zien wat het verloop is, hoe de planten zich gedragen, of er vreemde dingen gebeuren en of het verruigt of dat je mooie plekjes hebt."
Bedreiging
Noordelijke soorten zoals de zevenster worden bedreigd door de klimaatverandering. Als het te warm wordt, verdwijnen ze. Maar dat ziet Taylor Parkins hier niet zo snel gebeuren. "Ik heb al veel dingen gezien waarvan je denkt dat het weg is. Later komt het toch weer terug. Zolang de zevenster maar niet overwoekerd wordt. In dit bos zal dat niet gebeuren. Op dit soort groeiplaatsen heeft het een redelijke kans om nog een hele poos aanwezig te blijven."