De winter is een zware tijd voor reeën omdat er weinig voedsel is. Daarom houden reeën zich rustig in de winter. Zo verbruiken ze minder energie.
De ree krijgt het niet koud van al dat stilzitten. "Hij heeft namelijk een speciale wintervacht met holle, lange haren die het dier lekker warm houdt. Hiermee is een ree zo goed beschermd dat hij rustig onder kan sneeuwen", aldus reeëndeskundige Lammert de Boer.In het voorjaar raken de reeën hun wintervacht weer kwijt. Soms vind je dan grote plukken haar.
Spijsvertering
In de winter eten reeën vooral ruw voer met weinig voedingsstoffen. Dit is moeilijk te verteren en hun spijsvertering past zich daarop aan.
Daarom moet je ze ’s winters niet bijvoeren met makkelijk verteerbaar voedsel. Als de reeën daaraan wennen, bestaat de kans dat ze niet meer kunnen overschakelen naar het ruwe voer. En dan kunnen ze verhongeren.
Sprongen
Reeën leven ’s winters in groepen. Die vormen ze eind december. Zo’n groep heet een sprong en bestaat vaak uit een vrouwtje met haar jongen van dat jaar en een of twee bokken.
Bosreeën leven vaak in kleinere groepen dan veldreeën. In het veld kunnen verschillende groepen samengaan tot wel 15 of 20 reeën. In het voorjaar vallen de groepen uit elkaar.
De Boer legt uit hoe dat komt: "De moeders verstoten de jongen en gaan op zoek naar een plek waar de nieuwe jongen geboren kunnen worden. De jongen van vorig jaar moeten een eigen plekje vinden."
Lees ook: Soort van de maand: de ree
Soort van de maand
De ree is de soort van de maand december. Bij ROEG! lees je deze maand alles wat je wilt weten over de ree.