De lente hangt in de lucht en staat op het punt officieel te beginnen. Padden trekken zich niets van de kalender aan maar komen deze dagen wel massaal in beweging. Zodra de omstandigheden precies goed zijn, verlaten ze hun overwinterplekken om naar de voortplantingswateren te trekken op zoek naar gewillige vrouwtjes.
Als de padden op weg van A naar B een weg tegenkomen kan dat een grote hoeveelheid verkeersslachtoffers tot gevolg hebben. Maar daar is een simpele en effectieve oplossing voor gevonden.
Start seizoen
Boswachter Pauline Arends gaat samen met Loes op zoek naar padden. "Hier zit niks in." Misschien is het nog te vroeg? "Nee, het is nu net begonnen. De afgelopen dagen waren de nachten nog te koud. Afgelopen nacht was het miezerig en wat warmer en dan gaat het los", aldus Arends. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid kan de paddentrek al in februari beginnen maar de piek ligt in maart en april.
Winter
De padden hebben in het bos overwinterd. Na het ontwaken gaan ze op zoek naar vrouwtjes om zich voor te planten. De voortplantingsplekken bevinden zich echter aan de andere kant van de weg. "Daar ligt een plas en ze moeten dus de weg oversteken. In het verleden zijn hier enorm veel padden doodgereden dus hebben we een jaar of tien geleden dit paddenscherm geplaatst. We vangen ze op in emmers en zetten ze dan over."
Veilig
Bij de volgende emmer is het raak. Tussen de bladeren zit een pad verscholen. "Die bladeren doen we er expres in om ze wat beschutting te geven", legt Arends uit. "Wat een scheet. Ze zijn zo mooi. Ik denk dat dit een mannetje is want hij is vrij smal en vrij klein." Ze kunnen tot zo'n tien centimeter lang worden en hebben dikkere voorpoten en langere achterpoten dan de vrouwtjes.
Bestijgen
De mannen moeten er op tijd bij zijn. "Op het moment dat de vrouwtjes gaan lopen, klimmen de mannen al op de rug van de vrouwtjes. Zo van: 'jij bent van mij en er komt niemand anders bij.' Dus als het hier echt losbarst, zie je van die tandems." Al voordat het vrouwtje het water bereikt, klampt het mannetje zich met zijn voorpoten vast in de oksels van het vrouwtje. Soms zitten er zelfs meerdere mannetjes op één vrouwtje.
Voortplanting
Uit de volgende emmer komt een vrouwtje, meteen herkenbaar aan de flinke omvang in vergelijking met het mannetje. "Ze zit al bomvol met eieren", vertelt Arends. De kikkers krijgen een lift in de emmer naar de overkant. "Zodra de kikkers bij de plas aankomen, zetten ze direct paddensnoeren af om de voortplanting zo snel mogelijk te regelen." Meteen nadat de eitjes het lichaam van het vrouwtje verlaten, bevrucht het mannetje ze. Ze worden als doorzichtige snoeren afgezet en om waterplanten gewikkeld.
Eiersnoeren
De eiersnoeren kunnen enkele meters lang zijn en bevatten twee tot zesduizend eitjes per snoer. Het afzetten van de eieren kan een paar uur duren. Daarna verlaten de vrouwtjes het water, de mannetjes blijven nog wat rondhangen in afwachting van nieuwe vrouwtjes. Na tien dagen komen de kikkervisjes tevoorschijn. In twee tot drie maanden ontwikkelen ze zich tot kleine padden die in mei het water verlaten.
Meer zien van het voorjaar? ROEG! viert de lente! Kijk op zaterdag 19 maart naar TV Drenthe voor een dubbellange lente-uitzending van ROEG! Of kijk terug online.