Voedselbossen zijn populair. Steeds meer mensen zetten eetbare planten en struiken in hun tuin of beginnen samen met hun buurt een voedselbos. Inwoners van de gemeente Midden-Drenthe kunnen zelfs op kosten van de gemeente leren om hun eigen voedselbos aan te leggen. En daar maken zo'n zestig inwoners dankbaar gebruik van. Vandaag en morgen zijn ze bij kwekerij Arborealis om hun stekjes op te halen.
Een van hen is Anneke Stevens. Met maar liefst vier pakketten gaat ze naar huis. Dat is goed voor zo'n 100 vierkante meter. "Wij hebben nog een hoekje van onze tuin over en dit lijkt ons leuk en lekker. Voor onszelf, maar ook voor de vogels en de bijtjes." Ze heeft twee pakketten met bomen en struikjes met eetbare bladeren en twee met fruitsoorten. Die zijn samengesteld door de mensen van de kwekerij. Denk daarbij aan lindes waarvan je de bladeren kunt eten, kleine appelboompjes en fruitstruiken met frambozen en bessen. Het zijn allemaal vaste planten die winterhard zijn, dus ze kunnen meteen de grond in. En dan is het wachten en liefdevol verzorgen.
Veel aanmeldingen
De zestig inwoners van Midden-Drenthe hebben zich gemeld bij de Vereniging van Drentse Voedselbossen. "De meeste mensen leggen een voedselbos aan op eigen grond", legt Femmeke Huigens van de vereniging uit. "Maar soms doen buurten of straten het ook samen en leggen ze een soort buurttuin aan. En in Hoogersmilde wordt zelfs tien vierkante meter gemeenteberm veranderd in een voedselbos." Met een voedselbos kan je zelfvoorzienend zijn en weet je waar je voedsel vandaan komt.
Gemeente Midden-Drenthe laat zo'n 1500 vierkante meter voedselbos groeien en is daarmee koploper van Drenthe. In totaal zijn er in de hele provincie zo'n honderdvijftig initiatieven, al met al circa tweehonderd hectare aan voedselbos. Reden voor de Voedselbosvereniging om in actie te komen. "We zijn daarom begonnen met het aanbieden van een cursus. Want het is niet zo moeilijk om een boom te planten, maar wel om een voedselbos in leven te houden", aldus Huigens. Volgens haar zijn er drie dingen nodig om een voedselbos succesvol te laten zijn. "Kennis, dus dat je weet wat je doet. Goed plantmateriaal, en als derde: dat je het samen doet. Mensen helpen elkaar, wisselen stekjes uit. Ik zie dat hier bij deze groep inwoners ook al ontstaan."
En als alles goed gaat en blijft leven dan kunnen deze fanatiekelingen volgend jaar zomer de eerste vruchten uit hun tuin plukken.