De Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Drenthe hebben de Werkplaats Voedselbossen opgericht. Het doel van de werkplaats is om kennis over voedselbossen te vergroten en oplossingen aan te dragen voor problemen die zich voordoen.
De interesse in voedselbossen neemt toe en er zijn steeds meer lokale initiatieven. De werkplaats wil de kennis aandragen die bij deze initiatieven nog vaak ontbreekt. Maar wat is een voedselbos eigenlijk?Eetbaar bos
Een voedselbos is een eetbaar bos dat door mensen aangeplant is. In tegenstelling tot in een gewoon bos vind je in een voedselbos heel veel eetbare soorten. Denk aan fruit, noten, groentes, kruiden en knolgewassen.
Een voedselbos heeft zeven lagen:
1. Een beschermdak dat bestaat uit grote fruitbomen en notenbomen
2. Een lage boomlaag met kleinere fruitbomen
3. Een struiklaag met bessen
4. Een laag met kruidachtigen
5. De bodemlaag met wortelgewassen
6. Het bodemoppervlak met bodembedekkers zoals aardbeien
7. Een verticale laag met klimplanten en wijnstokken
Lees ook: ‘Een voedselbos heeft alleen maar voordelen eigenlijk.’
Geen omkijken naar
Bijzonder aan een voedselbos is dat het voor zichzelf zorgt. "Je hebt geen mest nodig, je hoeft niet te schoffelen en te snoeien en geen water te geven", aldus Wouter van Eck, voorzitter van Stichting Voedselbosbouw Nederland.
Maar een voedselbos ontstaat niet zomaar. Voedselbosbouwers maken een heel nauwkeurig ontwerp op basis van een natuurlijk bos. Zij houden rekening met de zeven lagen maar denken ook aan landschapselementen zoals hagen, houtwallen en poelen. Dit alles met als doel om een zelfvoorzienend ecosysteem te creëren waar je het hele jaar door uit kunt oogsten.
ROEG! sprak met Wouter van Eck over de voedselbossen. Kijk hier de ROEG! uitzending van afgelopen zaterdag terug.