Het Drentse Landschap hoopt jubileumjaar te vieren met nieuwe donateurs

Zaterdag 13 Januari 2024
  • Sonja van der Meer, directeur van Stichting Het Drentse Landschap (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)

Stichting Het Drentse Landschap heeft dit jaar wat te vieren. In juni bestaat de beschermheer van natuur en erfgoed in Drenthe precies 90 jaar. Om dat niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, wordt gezocht naar nieuwe donateurs. Negentig om precies te zijn.

Want financiƫle steun, die blijft nodig, verkondigt directeur Sonja van der Meer. "Om een vuist te maken, met name richting de politiek", vertelt ze in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Het streefgetal van negentig nieuwe donateurs is gekoppeld aan een bepaalde symboliek; die van 90 jaar geschiedenis. Die nieuwkomers moeten het huidige bestand gulle gevers, zo'n 16.000, aanvullen.

De organisatie begon ooit met een paar duiten. "Ons startkapitaal bestond uit honderd gulden", haalt Van der Meer terug. "Daar koop je niets voor."

Alles wat Drenthe tot Drenthe maakt, daar hebben we zorg voor

Sonja van der Meer - Directeur stichting Het Drentse Landschap

Er verstreken jaren voordat de natuur- en erfgoedbewaker een eerste aankoop deed. Het oog viel op Kampsheide, ingeklemd tussen Assen en Rolde. De grond werd in 1948 aangekocht. Inmiddels heeft de stichting zo'n 10.000 hectare natuurgebied en 350 gebouwen in bezit. Dit varieert van boerderijen tot molens en hunebedden.

Van der Meer: "Alles wat Drenthe tot Drenthe maakt, daar hebben we zorg voor."

Hoe de oprichting tot stand kwam, daarvoor moet ze ver terug. Ene Piet van Tienhoven plaveide ooit de weg voor provinciale landschapsorganisaties. Ze vormden later met Natuurmonumenten een twee-eenheid in het beschermen van 'het groen'. "We zijn geen concurrenten, maar vullen elkaar ontzettend goed aan. Wij als Drents Landschap kunnen snel anticiperen, terwijl Natuurmonumenten landelijk wat meer invloed heeft."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Kampsheide, de eerste aankoop van Het Drentse Landschap (Rechten: Dirk Lont)

Erfgoed

Waar in de begintijd de nadruk meer lag op natuur, is Het Drentse Landschap zich meer gaan toeleggen op de instandhouding van erfgoed. "We kochten weleens een boerderij, maar die werd meestal doorverkocht. In de jaren negentig kwam de move richting erfgoed, en die portefeuille is enorm gegroeid", ziet Van der Meer.

Kentering in dit proces was het overnemen van de taken van Stichting Orvelte. Niet zomaar een 'klusje', met het beheer van de 36 monumentale boerderijen in het dorp.

Financieel aanpoten

Zo groeide Het Drentse Landschap niet uit z'n jasje, maar is het wel degelijk aanpoten. Ook financieel. De stichting krijgt nogal eens een landgoed geschonken, met een lap grond om 'u' tegen te zeggen. "Trots dat mensen zoveel vertrouwen in ons hebben", zegt Van der Meer voldaan.

Kanttekeningen zijn er ook. Een zorg zijn de Drentse kerken. "Zijn we in staat die allemaal te behouden? Het afgelopen jaar hebben we al eens nee moeten verkopen. Het kerkbestuur klopt bij ons op de deur, maar dan moeten we gewoon zeggen: 'Helaas, we kunnen jullie niet helpen.'" Van der Meer beklemtoont daarbij wel: "Qua energie en bevlogenheid is de rek er zeker niet uit."

Lees ook:

Contact
opnemen