Grommen en blaffen: Karpatische herdershonden kunnen er wolven mee verjagen. En met hun neus is ook niks mis, mits de wind goed staat ruiken ze de wolf al op afstand. Sinds kort bewaken twee van dit soort honden de schaapskudde op het Dwingelderveld bij Ruinen.
Verschillende tinten grijs en wat wit, de dikke vacht van de herders is ermee bezaaid. Baasje Michiel Poelenije heeft ze met een riem vastgezet aan een hek, om nog even wat spullen te pakken. Maar overal waar hij gaat, volgen de ogen van de herdershonden.
"Dat is hun kracht, ze zijn altijd aan het rondkijken, ruiken en luisteren", legt Poelenije uit. "Als ze op een gegeven moment iets zien waarvan ze denken dat het niet in de haak is, dan beginnen ze te blaffen."
Aanval
En dat is nou net waar Poelenije behoefte aan heeft. De herder die namens stichting Het Drentse Heidedeschaap de kudde bij Ruinen bewaakt, stond afgelopen juni nog oog in oog met een wolf.
"Het was op een rustige vrijdagmiddag, op een moment dat je een aanval juist niet verwacht. Ik zat in een heuvelig gebied op het Dwingelderveld en zag wat schapen ergens naartoe kijken. Dat vond ik bijzonder en toen opeens was de wolf daar."
Poelenije bedacht zich geen moment en sprong op uit zijn stoel. Hij pakte een gastoeter en liep richting de wolf om het dier met de toeter te verjagen. Eenmaal aangekomen op de plek was de schade echter al aangericht.
Tekst gaat verder onder de video
"De wolf was al bezig met het derde schaap en had het dier bij de strot te pakken. Daarna ging 'ie op de loop en kwam vervolgens ook niet meer terug. Ik heb er nog uren gestaan om daar zeker van te zijn."
Rust
Die ontmoeting heeft best impact gemaakt op de schaapherder. "Achteraf dacht ik: dit had echt heel anders kunnen aflopen. Misschien was de wolf wel teruggekomen of had hij mijn bordercollies wel aangevallen. Ik ken honden goed, maar wolvengedrag niet."
Door de confrontatie met de wolf vond Poelenije het lastiger om zijn werk goed uit te voeren. "Je wordt heel alert en bent constant om je heen aan het kijken. Dus kozen we ervoor om de Karpatische herders bij de kudde neer te zetten. Dat geeft mij ook rust."
De Karpatische herdershond is een ras uit Roemenië dat van oudsher gebruikt wordt om kuddes te beschermen in hooggebergte de Karpaten.
Proef
Na een gesprek met de provincie en Natuurmonumenten was de kogel door de kerk. De kosten voor de bewakingshonden zijn voor stichting Het Drentse Heideschaap zelf. De herders lopen in eerste instantie drie maanden op proef mee.
Tekst gaat verder onder de foto
Maar de schaapherder wil ze langer gebruiken, omdat hij verwacht dat het wel nodig is. "De wolf heeft zich laten zien. Het zou naïef zijn om te denken dat we het dier niet nog een keer gaan tegenkomen."
Het is niet de eerste plek waar de beschermingshonden zijn gebruikt. Ook bij een kudde bij Doldersum hebben Karpatische herders gelopen.
Consequenties
Er veranderen wel wat dingen door de komst van de Karpatische herdershonden. Het gebied rondom de schaapskooi bij Ruinen is verboden voor bezoekers met een hond.
"Daar slaan de herders op aan door bijvoorbeeld te blaffen. En dat is goed, want dat moet ook, daar zijn ze voor getraind, maar we willen het binnen de perken houden", aldus Poelenije.
Gevaarlijk zijn de herdershonden niet, stelt hij. "Het zijn hele vriendelijke loebassen, fietsers, wandelaars, kinderen, ze kijken ernaar, maar slaan daar niet op aan. Het is honderd procent veilig."
Om rekening te houden met de omgeving houdt hij de herders zelf ook aan de lijn. "Zelf heb ik natuurlijk ook bordercollies bij de kudde lopen om de schapen bij elkaar te houden. Gelukkig zijn de herders en de collies al aan elkaar gewend."