Een heg lijkt wellicht een onbeduidend element in het landschap maar het is een verbinding voor mens en dier. Stichting Mooyland wil door het plaatsen van heggen een landschap dat weer 'zoemt, tjirpt en fluit van het leven'.
Ook wil de stichting extra aandacht voor nut en noodzaak van heggen in het landschap. Tijdens het eerste Landschapscafé van Mooyland komt Kenneth Rijsdijk, biogeograaf en landschapsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, een 'hagenpreek' houden. Dit is op zaterdagavond 23 november in het kerkje van Zweeloo.
Verbindingen leggen
"Voorheen had je veel heggen in het Drentse landschap", vertelt Frank Rozendaal van de stichting. "Die zijn allemaal verdwenen en wij willen ze terugplaatsen."
Doel van de stichting is het herstellen van het landschap door heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden aan te leggen. Met deze landschapselementen worden natuur- en landbouwgebieden weer aan elkaar verbonden. "Een heg is een mooie plek qua biodiversiteit", aldus Rozendaal. "Een heg geeft besjes, beschutting en een plek om te nestelen. De bottel van de hondsroos bijvoorbeeld heeft zaadjes die vogels en andere dieren eten."
Vele handen
De heggen zorgen voor een ecologische verbinding maar ook voor een sociale verbinding. "We planten de heggen aan met groepen vrijwilligers. We doen het met z'n allen, mensen beleven er lol aan en halen er voldoening uit."
In onderstaande Veldwerk-reportage zie je een voorbeeld van een gevarieerde heg:
Snelweg voor dieren
Een artikel deed Rozendaal het belang van heggen inzien. "Ik las een stukje over heggen waarin stond dat er 220.000 kilometer aan heggen in ons land verdwenen is. Dat raakt mij en ik besefte meteen dat het heel veel is wat ooit in het landschap stond en nu weg is. Daarmee ben je ook andere dingen verloren, niet alleen planten maar alles wat er in die omgeving leeft. Dieren gebruiken zo'n heg als snelweg, ze lopen liever daarlangs dan in het open veld."
Veldwerk
Stikstofneerslag, klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw zijn allemaal complexe onderwerpen die nauw verweven zijn met de natuur in Drenthe. In onze serie Veldwerk duikt het ROEG!-team in deze thema's aan de hand van praktijkvoorbeelden. We onderzoeken wat er aan de hand is met specifieke planten- en diersoorten, en welke stappen er genomen moeten worden om ze te behouden of te beheren. Dit is deel 36.