Er lijkt voorlopig nog geen eind te komen aan het wonderbaarlijke verhaal van de twee gedumpte hangbuikzwijntjes in het Drents-Friese Wold. Natuurmonumenten probeert de twee te verplaatsen naar een opvang. Maar staakt nu die pogingen en laat de dieren voorlopig voor wat ze zijn.
"Er is weinig animo bij andere instanties om ons te helpen", vertelt boswachter Rob Bleijs. Het vangen van de twee dieren blijkt veel pittiger dan verwacht.
'Weinig animo'
De dieren kunnen eigenlijk niet in het natuurgebied blijven. Wilde zwijnen zijn sowieso niet welkom zijn in Drenthe, maar deze hangbuikzwijntjes zijn tam en dus niet gewend om in het wild te overleven.
En dus is Natuurmonumenten afgelopen week samen met andere organisaties zoals Staatsbosbeheer druk bezig geweest om ze te vangen. Maar alle pogingen mislukten omdat de zwaarlijvige dieren steeds door de vangnetten heen beukten.
Verdoven
Vervolgens kwam het plan op tafel om de dieren op vrijdag te verdoven en te verplaatsen naar een opvang in Drachtstercompagnie. Maar op donderdag waren de dieren opeens spoorloos. Daarna heeft iemand van de hobbyvarkenvereniging de dieren nog wel gespot, maar volgens boswachter Bleijs is er daarna vanuit andere organisaties weinig animo geweest om te ondersteunen bij het vangen.
Natuurmonumenten klopte onder andere aan bij de provincie en de gemeente Westerveld, maar die lijken volgens boswachter Bleijs niet echt te weten wat ze met de situatie aan moeten: "Je stuit eigenlijk een beetje op een muur. Iedereen vindt het zielig, maar niemand weet een oplossing te vinden. Het is voor hen ook niet een alledaags probleem."
Eerder deze week zochten we de hangbuikzwijntjes in het Drents-Friese Wold op: (tekst gaat verder onder video)
Wolf
Zo is er overleg geweest met de gemeente Westerveld en meerdere dierenhulporganisaties, maar volgens Natuurmonumenten neemt niemand het voortouw. De vraag is hoe nu verder voor de gedumpte hangbuikzwijnen, die nu in een schraal gebied rondlopen waar niet heel veel voeding voor ze is.
"We denken dat ze het nog wel een tijd volhouden", benadrukt boswachter Bleijs. "Ze zien er gezond uit. En hier en daar is ook nog wel wat voedsel, maar er loopt hier natuurlijk wel een wolf in het gebied, dus tja, dat weet ik niet. En dat klinkt natuurlijk wel sneu voor ze."
Hulp
Bleijs benadrukt dat hij heel blij is met de hulp en medewerking van de hobbyvarkenvereniging. Die club regelde vrij snel een opvangplek voor de hangbuikzwijnen. Maar zolang ze niet gevangen worden, hebben ze daar natuurlijk niets aan.
Volgens de boswachter houdt Natuurmonumenten de hangbuikzwijntjes nog wel in de gaten. "Natuurlijk voelen wij ons wel verantwoordelijk voor de beestjes, het is een probleem voor de openbare orde." Mochten de beesten alsnog gelokaliseerd worden, dan ligt de optie van verdoven en vervolgens verplaatsen nog altijd op tafel.