Hamerlandenroute 3.0 is ‘een ware belevenis’

Zaterdag 04 Februari 2023
  • De herstelde spoorbrug over het voormalige spoor (Rechten: RTV Drenthe)

De Hamerlandenroute laat de Hondsrug op haar allermooist zien, aldus een van de initiatiefnemers Hans Haerkens van vereniging De Hamerlanden. Dit weekend wordt de versie 3.0 geopend. De bestaande route is uitgebreid met een nieuw bodemprofiel, zwerfkeien, opvallende informatiedragers en een vernieuwde app.

Bijzonder onderdeel is Het Ravijn, dat door het Geopark is benoemd tot hotspot. "Het is een bijzondere plek, omdat op deze locatie meer dan honderd jaar geleden letterlijk met de schep een weg door de Hondsrug is gegraven. De spoorlocomotief kon anders de 'steile' helling van de Hondsrug niet aan", aldus Leo Bouwmeester van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Hondsrug

De Hamerlandenroute is een initiatief van Vereniging de Hamerlanden. Voor de opwaardering van de route is de samenwerking gezocht met De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Vrienden van het landgoed Semslanden en het Hunebedcentrum. "De wandeling is van een mooie, gevarieerde schoonheid", aldus Haerkens. "Tweehonderd jaar geleden woonde hier niemand, daarna was het een gebied waarvan je moeder zei: 'Hier moet je vooral niet komen.' De natuur heeft zijn gang kunnen gaan waardoor je bijzondere dieren en planten tegenkomt."

Nieuwe versie

De update maakt van de wandelroute een beleefroute. "Bij een elftal aandachtspunten, die er al waren maar waar de mensen onwetend aan voorbij liepen, hebben we zwerfkeien geplaatst", vertelt Haerkens. "De app geeft meer informatie over deze punten en we hebben een quiz ontwikkeld die de wandelaars op het spoor zet van wat ze zien. Omdat mensen het leuk vinden iets tastbaars te hebben, hebben we de route op papier afgedrukt met QR-codes voor meer informatie." Daarnaast zijn oude straatnamen teruggeplaatst en laat een bodemprofiel zien hoe het gebied gevormd is door de ijstijden.

Zwerfkeien

De keien zelf zijn ook bijzonder. "De stenengoeroe van West-Europa Harry Huisman heeft vastgesteld dat acht van die stenen uitzonderlijk zijn. Hij heeft de stenen gedetermineerd en we hebben er informatiebordjes bij geplaatst." De zwerfkeien zijn afkomstig uit de regio en zijn veelal gevonden na een oproep in de lokale en regionale media. "De mooiste is 9000 kilo. We hebben de steen met eigen middelen verplaatst, dat was een hele operatie." Directeur Harry Wolters van het Hunebedcentrum noemt de vrijwilligers met recht 'hunebedbouwers'.

Afbeelding
De Hamerlandenroute voert door verschillende landschappen (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen