Grote Moere onder de loep: wat zit er in de bodem rondom de zandwinplas?

Donderdag 05 September 2024
  • Bodemonderzoek bij de Grote Moere (Rechten: RTV Drenthe/Hjalmar Guit)

Bij de voormalige zandwinplas de Grote Moere bij Grolloo is deze week een onderzoek gestart naar de bodemkwaliteit. Staatsbosbeheer stortte jarenlang grond in en rondom de plas zonder een geldige vergunning. Inwoners van Grolloo eisten daarom dat de grond eens goed wordt onderzocht.

Onderzoekers van advies- en ingenieursbureau TAUW nemen op vijftig plekken rondom de Grote Moere monsters van de ondergrond. Dat gebeurt op dieptes van twee, vijf en zeventien meter.

Steekproef

Nadat de grondmonsters zijn genomen, worden ze geanalyseerd in een laboratorium. Daar testen de onderzoekers de grond op de aanwezigheid van onder meer zware metalen, bestrijdingsmiddelen en PFAS. Ook wordt gekeken naar voorwerpen die niet in de bodem thuishoren, zoals stukken beton, bouwhout of plastic.

TAUW erkent dat het lastig wordt om een sluitende conclusie te verbinden aan het onderzoek. "Een bodemonderzoek is altijd een steekproef. Je krijgt nooit een gebiedsdekkend beeld", vertelt Wim Dorgelo, adviseur bodem bij TAUW. "We proberen uiteindelijk een gemiddelde kwaliteit van de bodem weer te geven."

Twijfels over grond

Het bodemonderzoek vindt plaats op aandringen van VDGO, de dorpsbelangenvereniging van Grolloo. Een werkgroep van die vereniging ontdekte vorig jaar dat Staatsbosbeheer al zeker tien jaar illegaal grond stort in de Grote Moere. De gemeente Aa en Hunze legde de natuurbeheerder daarop een voorlopig stortverbod op.

Het onderzoek van TAUW moet nu uitwijzen of de grond die sinds 2007 naar de Grote Moere is gebracht voldoet aan de regels. VDGO twijfelt daaraan, met name vanwege het vele bouwafval dat inwoners in het gebied aantreffen.

Bovendien is in het verleden al eens restafval van aardappelmeelfabriek AVEBE in de plas gestort, waardoor vissen in de plas massal dood gingen.

'Laat natuur met rust'

Staatsbosbeheer is van plan de voormalige zandwinplas te veranderen in een natuurgebied. Voor de aanleg daarvan is nog steeds veel grond nodig, maar de inwoners van Grolloo willen dat Staatsbosbeheer helemaal stopt met de aanvoer daarvan.

"Wij willen het gebied eigenlijk de komende tien jaar met rust laten en het veranderen in een stiltegebied", zegt Oncko Burghgraef van VDGO. "Als je hier de komende tijd nog eens 800.000 kuub grond gaat storten, dan laat het begin van het natuurherstel nog zeker tien tot vijftien jaar op zich wachten."

Overlast voor inwoners

Daarnaast vreest de dorpsbelangenvereniging dat de vele vrachtwagens die nodig zijn om de grond naar de Grote Moere te brengen voor veel overlast en gevaarlijke verkeerssituaties gaan zorgen. "Dat kun je niet verkopen aan de inwoners van Papenvoort, Nooitgedacht en Oostereind", zegt Burghgraef.

In oktober hoopt TAUW de onderzoeksresultaten te kunnen presenteren aan de inwoners van Grolloo. Dan zullen ook de resultaten van een onderzoek dat waterschap Hunze en Aa's deed naar de waterkwaliteit worden besproken.

Bekijk in de video hoe het bodemonderzoek in zijn werk gaat

Lees ook:

Contact
opnemen