Het aantal wolven in Duitsland is in het afgelopen wolvenjaar opnieuw gestegen, maar de populatie is minder hard gegroeid dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit de jaarlijkse Duitse wolvenrapportage. Het is onduidelijk wat het afvlakken van de populatie in Duitsland voor Drenthe betekent.
De wolvenrapportage van onze Oosterburen meldt dat de wolvenpopulatie in ons buurland in 2021 met 22,6 procent toenam, terwijl het in 2020 nog om een toename ging van 25 procent. In 2019 kwamen waren er zelfs 36 procent meer wolven bij.
Bijna 1.200 wolven
Het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud (BfN) en het Federaal Documentatie- en Adviescentrum voor Wolven (DBBW) van Duitsland verzamelden gegevens uit alle deelstaten van 1 mei 2021 tot en met 30 april 2022. Opgeteld kwamen ze uit op tenminste 1.175 wolven.
In het wolvenjaar 2020/2021 ging het nog om 959 wolven in Duitsland. "Hoewel de Duitse wolvenpopulatie zich de afgelopen jaren positief heeft ontwikkeld, bevindt de soort zich nog steeds in een ongunstige staat van instandhouding", zo meldt het rapport.
Evenveel roedels, meer paren
Het aantal roedels bleef met 161 vrijwel gelijk (158 in 2021). Het aantal Duitse wolvenparen groeide van 35 naar 43 en het aantal zwervende wolven, bleef met 21 ook bijna gelijk. Dat betekent dat het gemiddeld aantal wolven per roedel het afgelopen jaar is gestegen van 5,5 naar 6,6. De meeste wolvenroedels leven in de deelstaat Brandenburg (47), gevolgd door Nedersaksen (34) en Saksen (31).
Gevolgen voor Drenthe onbekend
Dat wolvenpopulaties na verloop van tijd een afvlakking van de groei laten zien, komt ook naar voren in een 'fact finding study' van ecoloog Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen. "De beste plekken zijn bezet en daardoor gaan processen spelen als een afname van de worpgrootte, afname van de overlevingskans van jongen en juist een toename van onderlinge agressie en ziekteverspreiding", zegt hij in een reactie.
Het is volgens Jansman onzeker wat de gevolgen voor Drenthe zullen zijn van de afvlakkende groei. "Dat is voorlopig koffiedik kijken. Indien er minder voortplanting is in Duitsland, dan kan dat betekenen dat er minder jongen opduiken in Nederland die een eigen territorium zoeken. Maar de druk kan ook zo hoog worden dat Duitse wolven door onderlinge competitie juist versneld een andere plek gaan zoeken, bijvoorbeeld in Nederland."
Verkeer grootste doodsoorzaak
In het wolvenjaar 2021/2022 vonden 148 Duitse wolven de dood. Daarvan zijn 18 wolven een natuurlijke dood gestorven, werden 13 op illegale wijze gedood en kwamen 102 wolven door het verkeer om het leven. De doodsoorzaak van nog eens 8 wolven is onduidelijk en 2 wolven werden gedood als onderdeel van beheersmaatregelen. Meer dan de helft van de in het verkeer omgekomen wolven waren pups, dus in hun eerste levensjaar.
De deelstaten rapporteerden 942 wolvenaanvallen in 2020 met in totaal 3959 dode, gewonde of vermiste landbouwhuisdieren tot gevolg. In 2019 ging het om 887 wolvenaanvallen en 2894 getroffen dieren. Het ging in 85 procent van de gevallen om schapen, 7 procent runderen en 6 procent herten.
Beschermingsmaatregelen kosten miljoenen
Aan schadevergoeding werd in 2020 in Duitsland 800.000 euro uitgegeven en de deelstaten besteedden 9,5 miljoen euro aan beschermingsmaatregelen. Uitkering van een schadevergoeding is in de meeste deelstaten gekoppeld aan een zogenaamde minimumbescherming voor vee.
De instanties wijzen erop dat er geen mensen gewond zijn geraakt in Duitsland sinds de wolf is teruggekeerd in 1998. Het voeren en aantrekken van wilde wolven is in Duitsland verboden.