Grijze wouw gespot in Drents-Friese Wold: ‘Ik kreeg een gevoel van wow’

Maandag 28 Oktober 2024
  • De grijze wouw is voor de vijfde keer in Drenthe gespot (Rechten: Eric Menkveld)

Eric Menkveld fotografeerde zondag een grijze wouw in het Drents-Friese Wold. Heel bijzonder, want volgens de vogelliefhebber is het pas de vijfde keer in honderd jaar dat deze roofvogel in Drenthe is gespot.

"Ik kreeg een gevoel van wow", vertelt Menkveld, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten, vol enthousiasme. Toen hij de grijze wouw zag, dacht hij: "Wat is het toch een mooie vogel en wat bijzonder dat ik hem hier zo zie." De vogel is ongeveer net zo groot als een torenvalk en heeft grijsblauwe veren met zwarte schouders. De punten van zijn vleugels zijn zwart en hij heeft koraalrode ogen met een zwarte omlijning.

Korte zoektocht

Menkveld kreeg via waarneming.nl een hint dat de grijze wouw in het Drents-Friese Wold zou rondvliegen. De vogelliefhebber besloot om naar het Aekingerzand te gaan en op een hoog punt met zijn verrekijker te zoeken in de topjes van de bomen. Daar verblijft de grijze wouw graag. Binnen tien minuten had hij beet. "Dan gaat je bloed wel even sneller stromen."

Een vogel uit Afrika

De grijze wouw komt oorspronkelijk uit Afrika, maar trekt steeds verder naar het noorden. Inmiddels is de vogel gevestigd in Frankrijk en is hij 75 keer gespot in heel Nederland. Hij heeft in ons land nog niet gebroed, maar Menkveld verwacht dat dat niet lang meer gaat duren: "Ik denk dat hij zich tussen nu en tien jaar wel gaat vestigen in Nederland."

Drenthe maakt een goede kans om de volgende broedplaats voor de vogel te worden. Menkveld vertelt dat de grijze wouw houdt van grote aaneengesloten natuurgebieden en rustige plekken, zoals heidegebieden. "Daar hebben we in Drenthe genoeg van."

Klimaatverandering

Waarom de grijze wouw steeds noordelijker trekt, weet Menkveld niet zeker. Vermoedelijk heeft het te maken met klimaatveranderingen. De grijze wouw zwerft rond tot hij plekken vindt met genoeg prooi. Hij lust vooral kleine zoogdieren. De vogel eet ook wat grotere insecten en die zien we steeds vaker in Nederland: "In de regio krijgen we steeds meer Zuid-Europese insecten en steeds grotere sprinkhanen."

Dat de vogel meer onze kant op trekt vanwege klimaatveranderingen is misschien niet zo'n goed teken, vertelt Menkveld. "Maar voor ons als vogelaars is het hartstikke leuk om zo'n mooie, bijzondere vogel in de regio te kunnen zien."

Afbeelding
De grijze wouw wordt opgejaagd door een raaf (Rechten: Eric Menkveld)

Contact
opnemen