Gevangen bevers verhuizen naar Drenthe

Zaterdag 25 Februari 2023
  • Deze bever wordt vrijgelaten in Drenthe (Rechten: Cindy de Jonge)

Vlak over de Drentse grens in Groningen heeft de bever een plek gevonden. Er valt genoeg te knagen en te graven, maar dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is dit gebied aangemerkt als 'rode zone'. De bever moet gevangen worden en naar een Drentse groene zone verhuizen. Een kooi staat verdekt opgesteld om het dier te vangen.

"We kunnen de bever niet ongebreideld zijn gang laten gaan", zegt Ferdinand Kruize van waterschap Hunze en Aa's. Hij vindt het een prachtig dier en hij ziet de terugkeer ervan als een aanwinst voor de natuur, een verrijking van de biodiversiteit. "Wij als vangers genieten volop van de natuur, maar je moet ook een rationele knop hebben: de bever is heel mooi, maar hier is het gewoon niet veilig en zou hij weg moeten."

Droge voeten houden

De bever mag hier vanwege de waterveiligheid zijn gang niet gaan. "Ze bouwen niet alleen een mooie burcht bovenop het land, maar ze maken ook oeverholen en graven in kaden", licht hij toe. "We zijn vlakbij het Winschoterdiep, daar is het boezempeil veel hoger dan het achterliggende land. Als die bever gaat graven in de kades en dijken van ons, dan kunnen we de waterveiligheid niet garanderen: een van de hoofdtaken van ons is ervoor te zorgen dat mensen droge voeten houden."

Daarom zorgt hij, samen met zijn collega's, dat de bever naar een gebied verplaatst wordt waar hij wel welkom is: een groene zone. "De Grunneger bever wordt een Drentie-bever", lacht hij. In Drenthe zijn een aantal groene zones, waar de bever welkom is, zoals in de stroomdalen en het gebied van de Hunze en de Drentsche Aa. Om het grote knaagdier te kunnen verhuizen gebruikt hij een kooi. In dit geval staat ie midden op een wissel, zodra de bever erin loopt gaat de uitgang dicht en krijgt Kruize een melding. Hij gaat dan zo snel mogelijk naar de kooi om de bever mee te nemen naar een nieuw gebied. Tot nu toe heeft hij er acht verplaatst, de bevers reageerden volgens hem rustig en het uitzetten verliep probleemloos.

Ontcijferen

"Ik ben tien jaar geleden begonnen in het Zuidlaardermeergebied als muskusratvanger, daar vond ik de eerste sporen van de bever en dat vond ik meteen al heel interessant. Het is een heel bijzonder dier, helemaal de pioniers. Bij die eenlingen zie je heel verschillend gedrag. Je moet elke bever ontcijferen om te kunnen vangen. Met voer, met een markering, of juist op een wissel, dat maakt het heel leuk om te doen."

De bever staat bekend om de sterke tanden, waar complete bomen mee omgeknaagd worden. Het is dus goed op je vingers letten bij het verplaatsen van de bever. "Ze hebben wel eens aan de vingers gesnuffeld maar nog nooit gebeten!"

Special over de bever

Meer weten over bevers in Drenthe? In de uitzending van ROEG! van 25 februari volgen we met kenners Bertil Zoer en Cindy de Jonge het spoor van het grote knaagdier. Kijk vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe, het wordt meerdere keren herhaald. Of kijk terug online.

Contact
opnemen