Van de vier seizoenen kennen we vooral de herfst als het paddenstoelenseizoen. Toch zijn er genoeg paddenstoelen die ook op andere momenten of zelfs het hele jaar door groeien. De gele trilzwam is er eentje van.
Paddenstoelenfotograaf Okko Vos raadt aan om juist in deze tijd eens goed om je heen te kijken als je in het bos bent. Omdat de bomen geen bladeren meer hebben, valt de gele trilzwam extra op.Waar vind je de gele trilzwam?
De zwam is het hele jaar door te zien maar valt vooral in de winter goed op. Hij zit op dode takken van loofbomen en op struiken en heeft een voorkeur voor de eik.
Waar leeft de gele trilzwam van?
Deze zwam is een parasiet die leeft van schorszwammen, waaronder de paarse eikenschorszwam en de oranjerode schorszwam. Deze schorszwammen leven op loofhout, waaronder eikenhout. Vandaar de voorkeur van de gele trilzwam voor eikenhout.
Is de gele trilzwam altijd geel?
De jonge zwam is fel van kleur, van glanzend geel tot knaloranje. Naarmate de zwam veroudert, wordt hij donkerder van kleur. Een zeer oude zwam is wit.
Kan de gele trilzwam tegen vorst?
Zwammen kunnen niet goed tegen vorst. Maar zolang de temperatuur niet onder de vier graden zakt, blijft de zwam in leven en scheidt hij koolstofdioxide en water uit. Als het vriest, zorgt dit uitgescheiden water voor het bijzondere ijshaar.
Lees ook: Fragiel natuurfenomeen in Drentse beukenbossen: ijshaar
Is de gele trilzwam eetbaar?
Daarover verschillen de meningen. In Europa beschouwen we de zwam als niet eetbaar. Giftig is hij niet maar hij smaakt ook nergens naar. In Azië lusten ze de zwam wel. Ook wordt hij daar gebruikt als geneesmiddel bij longaandoeningen. Hij staat er bekend als 'de gouden zwam van Yunnan'. Yunnan is een provincie in China.