Vier schaapskuddes in Drenthe krijgen gezamenlijk 17.500 euro subsidie van het Dinamo (Dieren, Natuur, Monumenten) Fonds. Het gaat om de kuddes in Ruinen, Gasselte, Exloo en Orvelte.
De kuddes van Ruinen, Exloo en Orvelte krijgen krijgen ieder 5.000 euro. 2.500 euro gaat naar Gasselte. De vier schaapskuddes begrazen 4.200 hectare aan heide- en natuurgebieden. In totaal tellen de kuddes 1.300 schapen, zowel het Drents Heideschaap als het Schoonebeker Heideschaap.
Geld voor de dierenarts
Het geld is bedoeld voor het welzijn van heideschapen. "Bijvoorbeeld voor de kosten van een dierenarts", legt Dinamo Fonds-directeur Henk Atze Dijkstra uit. "Maar ook voor medicijnen, inentingen en onderzoeken naar ziektes." Het geld dat de kudde van Gasselte krijgt, is ook deels bedoeld voor wolfwerende afrastering.
Volgens Dijkstra is 17.500 euro subsidie voor de Drentse kuddes niet genoeg. "Er is meer geld nodig", vindt hij. "Maar dit is een begin, zodat de kuddes wat tegemoetkoming krijgen. Vanwege corona gingen de lammetjesdagen en schaapscheerdersfeesten de afgelopen twee jaar vaak niet door. Normaal gesproken verdienden ze daar wat extra's mee."
Oudste schapenras van West-Europa
Het Dinamo Fonds vindt het belangrijk dat de heideschapen ondersteund worden. "Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras van West-Europa." Volgens Dijkstra dreigde het schapenras in de jaren 60 verloren te gaan, toen oude herders verdwenen. "Daarom zijn nu al die stichtingen opgericht, om de kuddes voor de dorpen en de heidevelden te behouden. We moeten die groep bij elkaar houden."
Ook zijn de heideschapen belangrijk voor het natuurbeheer en de biodiversiteit, stelt Dijkstra. "Als anti-stikstofschade-grazers zijn ze onmisbaar." Heideschapen zijn getraind om de heide goed kaal te houden. "Doordat er stikstof neerkomt in een gebied, wordt de grond eigenlijk 'bemest'. Er komt dan nieuw gras, in rap tempo. Dus dat moet snel opgegeten worden."
Het Dinamo Fonds trekt ook geld uit voor kuddes buiten Drenthe. Het gaat om vijftien kuddes, verspreid over vier provincies. In totaal krijgen de kuddes 92.000 euro.