Gebeiteld in een boom: eerbetoon aan overleden Henk van Lier Lels

Zondag 30 Oktober 2022
  • Kunstenaar Gert Sennema naast het portret van Henk van Lier Lels (Rechten: RTV Drenthe)

Glimlachend kijkt hij je vanuit een boom op Landgoed Overcingel in Assen aan, Henk van Lier Lels. Tientallen jaren lang was hij eigenaar van het landgoed, maar in 2019 overleed hij. Kunstenaar Gert Sennema sneed zijn portret in een levende boom. "Nu kijkt hij uit over zijn landgoed."

Henk van Lier Lels was de laatste eigenaar van het landgoed. Sinds hij er kwam wonen, heeft hij er zijn levenswerk van gemaakt om het landgoed te behouden. Nadat Van Lier Lels in 2019 op 90-jarige leeftijd overleed is het landgoed, dat inmiddels al bijna 250 jaar in bezit was van de familie, door zijn nabestaanden geschonken aan Het Drentse Landschap.

Kunstpodium CAMPIS initieerde het kunstwerk. "De heer Van Lier Lels is erg belangrijk voor de gemeente Assen geweest. Daarom wilden we juist zijn profiel vereeuwigen in een boom. Het is niet alleen een eerbetoon aan hem, maar ook een geschenk aan de Asser bevolking", licht CAMPIS toe.

Een inkijkje in de ingewanden van een boom

Sennema werkte zo'n 2,5 week aan het kunstwerk. De redactie van ROEG! keek met hem mee tijdens het beeldhouwproces; van onaangetaste boom tot een volwaardig kunstwerk.

"Het klinkt heel dramatisch, maar als het ware open ik de huid van de boom", vertelt Sennema bij de start. "Ik neem de schors weg en dan krijg je als het ware een inkijkje in de ingewanden van een boom." Het is niet de eerste keer dat Sennema een portret in een levende boom maakt. In 2001 kreeg hij een soortgelijke opdracht.

Voordat Sennema met het geschaaf en gebeitel begon, wilde stichting Het Drentse Landschap wel zeker weten dat de boom geen blijvende schade zou oplopen. Op advies van de dendroloog van Hortus Botanicus wordt de 'wond' niet groter dan een A4-tje en niet dieper dan 15 centimeter. Binnen dit formaat kan de boom zonder problemen herstellen.

Een canvas voor de kunstenaar

Medewerkers van Het Drentse Landschap kozen de boom uit. "Wij zijn heel zorgvuldig, omdat er heel veel bijzonder bomen hier zijn", vertelt Jermo Tappel van Het Drentse Landschap. "Deze boom ligt haaks op een historisch laan, op een beuk die wel heel oud is. En heeft een fantastisch mooie canvas voor de kunstenaar."

Een goede keuze, aldus de kunstenaar. "Deze beuk is goed beschut tegen wind en regen. En hij is ontzettend gezond en sterk, dat is nodig om te herstellen. Ja, die boom en ik doen het wel echt goed samen", vertelt Sennema.

Herboren in een boom

Op 30 oktober, de geboortedag van Henk van Lier Lels, is het kunstwerk onthuld. Volgens Sennema zal het portret zo'n 20 jaar zichtbaar zijn, totdat de boom het in zich opneemt. Dan zal het portret nog wel voortleven in de boom, maar niet meer te zien zijn van buitenaf. Sennema: "Je doet de natuur eigenlijk geweld aan, maar mijn zonden worden vergeven. De natuur overwint en dat vind ik een heel mooie troostrijke gedachte.

Afbeelding
De boom zal het portret uiteindelijk in zich opnemen. (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen