Van oudsher komt de steenuil veel voor in het kleinschalige cultuurlandschap van Drenthe. De uil gaat mensen niet uit de weg en broedt graag op boerenerven, in boomholtes, rustige hoekjes in een schuur of in nestkasten.
Steenuilen voelen zich thuis in een gevarieerd landschap met houtwallen en heggen, weides en oude bomen waar ze kunnen schuilen en jagen op muizen en andere prooien. Uilenonderzoeker Claus van den Hoek en zijn collega's doen onderzoek naar het voedsel van de steenuil.
Voedsel turven
"We hebben de camera's in deze nestkast zodanig ingesteld dat we precies kunnen zien waarmee de vogels naar binnen komen", vertelt Van den Hoek. "We kunnen zien hoeveel en welke soorten en we bekijken dat per locatie. Door dat te turven weet je aan het einde van de rit hoeveel voedsel de jongen krijgen en van welke soort. Daar kun je conclusies uit trekken."
(de tekst gaat verder onder de video)
Big Brother
Vier camera's leggen de uilen dag en nacht vast. Zo zien de onderzoekers wat ze eten, hoeveel eieren ze leggen en wat er nog meer gebeurt in en om de kast. "Dit is een overzichtscamera, dit is in de broedruimte, deze camera kijkt door het vlieggat heen en deze camera bekijkt de zijkant", wijst Van den Hoek. "De gele streepjes hieronder zijn de momenten waarop er iets gedetecteerd is. Kijk daar komt 'ie binnen met een worm."
Niet verstoren
"De steenuil hoort in Drenthe", aldus de onderzoeker. "Het is een gebied waar de steenuil als vanouds thuishoort. We hebben een kunstnest gemaakt en proberen dat beest daar in te krijgen. Dat doen we op een zodanige manier dat we hem niet verstoren en dat gaat uitstekend met camera's. We weten alles van de steenuil en de steenuil weet niks van ons. En zo willen we het graag houden."