De groep inwoners van Gasselte die zich verzette tegen de bouw van Hotel & Resort De Hondsrug op de plek van voormalig motel Gasselterveld stopt met de rechtszaken tegen projectontwikkelaar MI Vastgoed uit Assen.
Tijdens onderlinge gesprekken heeft de projectontwikkelaar veel bezwaren van de groep protesterende Gasselters weggenomen. Daardoor staat nu niets meer de bouw van het hotel en vakantiepark, vlakbij de N34, in de weg.
Te druk
De Visiegroep Gasselterveld, gevormd door inwoners van het dorp dat aan de andere kant van de N34 ligt, stapte in augustus vorig jaar naar de rechter om de bouw van het resort te blokkeren. De inwoners zijn bang dat het door de komst van het vakantiepark te druk wordt in de bossen rondom recreatieplas 't Gasselterveld en op wegen rondom Gasselte.
Ook zou de projectontwikkelaar niet genoeg aandacht hebben voor de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de omgeving. De groep stapte met haar bezwaren naar de Raad van State.
'Er is goed geluisterd'
Maar onderlinge gesprekken hebben beide partijen dichter bij elkaar gebracht, zo laten zowel de inwoners als MI Vastgoed weten. Op advies van de Raad van State zijn de partijen met elkaar om tafel gegaan en woordvoerder Elien Nijland zegt namens de inwoners blij te zijn met de uitkomst.
"We hebben het gevoel dat er goed naar ons is geluisterd en we hebben een goede middenweg gevonden. De projectleider heeft ons toegezegd dat er veel meer aandacht komt voor de natuur", aldus Nijland.
Beschermde dieren
In 2025 laat MI Vastgoed een ecologisch onderzoek uitvoeren naar de beschermde plant- en diersoorten op het terrein van het resort. Als daaruit blijkt dat er soorten verstoord zijn, belooft de projectontwikkelaar in te grijpen.
Ook plant de ontwikkelaar meer struiken en bomen op het terrein, worden de waterpoelen met daarin een beschermde salamander groter, en houdt hij de plannen voor een vleermuizenbunker nog eens nader onder de loep.
Vakantiewoningen blijven
Wat niet verandert is het geplande aantal vakantiewoningen en hotelkamers. Op het resort komen zeventig huisjes en een hotel met zeventig kamers, waardoor er in totaal plaats is voor zeshonderd bedden.
Met minder bedden zou het project volgens de ontwikkelaar niet meer rendabel zijn en zou er daardoor geen vakantiepark komen. Dat was ook een streep door de rekening geweest voor de gemeente Aa en Hunze, voor wie het verloederde terrein langs de N34 al jaren een doorn in het oog is.
Tweespalt
De komst van het vakantiepark zaaide verdeeldheid in Gasselte. Een deel van de inwoners gaf aan dat het dorp en de wegen eromheen zo veel toeristen niet aan zou kunnen. Tijdens zomers met hoge temperaturen was het op verschillende dagen onbeheersbaar rondom de zwemplassen 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek.
Anderen zien juist kansen, want een groot resort zorgt ook voor werkgelegenheid. Toeristen zullen daarnaast hun geld gaan uitgeven in winkels en restaurants in de buurt, is de gedachte.
Kritiek op gemeente
De gemeente Aa en Hunze heeft volgens visiegroep wel steken laten vallen. Ze verwijt het gemeentebestuur dat er geen inspraakavond is gehouden voor inwoners van Gasselte en zij dus niet van tevoren hun mening over de plannen hebben kunnen geven.
"Als de gemeente ons als bewoners al in de beginfase bij de plannen had betrokken en partijen bij elkaar had gebracht, dan was een gang naar de rechter wellicht helemaal niet nodig geweest", besluit Nijland.
Lees ook:
- Inwoners Gasselte naar rechter om bouw vakantiepark te stoppen
- Bewoners Gasselte en bouwer vakantiepark gaan in gesprek
- Strijden voor en tegen het vakantiepark: Gasselte in tweespalt
Door: Hjalmar Guit