Gaspeldoorn was tot voor kort heel erg zeldzaam in Drenthe. Maar hij wordt wellicht een stuk algemener. Het is een soort die profiteert van zachte winters.
Ze staan een eind van het pad af, aan de rand van het Hijkerveld. Een stuk of wat gaspeldoorns. Nu vallen ze niet op, maar in het voorjaar is dat wel anders, zegt Bertil Zoer van Het Drentse Landschap: "Dan knallen ze er uit met hun gele bloemen."
Gaspeldoorn is een beetje een brem-achtige struik, maar heeft grote scherpe doorns. Hij bloeit heel vroeg in het voorjaar, al vanaf januari, maar de hoofdbloei begint in maart. Het is een soort die in Drenthe op maar een paar plekken voorkwam. "Dat waren er niet meer dan twee of drie", aldus Zoer.
Tekst gaat verder na de foto:
Als het streng vriest kan gaspeldoorn tot aan de grond afsterven. Hij komt daarom vooral voor in gebieden met een mild klimaat, zoals de Britse eilanden. In Drenthe was dat tot voor een aantal jaren net te koud voor de soort. Maar inmiddels doet hij het goed op het Hijkerveld. "De planten staan er nu een jaar of zes. Gaspeldoorns zijn als kiemplant heel gevoelig voor vorst. Maar nu het al een aantal jaren niet echt gevroren heeft kunnen de kiemen uitgroeien tot volwassen struiken."
Waarschijnlijk worden dat er de komende tijd alleen maar meer. "Als je goed kijkt zie je overal kiemplantjes staan. Als die ook volwassen worden, heb je hier een heel bosje." Gaspeldoorn is in sommige landen een invasieve exoot, maar daar is Bertil Zoer niet bang voor. "In ons land is het geen exoot, hij kwam alleen in Drenthe nog niet voor. Maar dat betekent wel dat insecten of schimmels die de gaspeldoorn in bedwang houden niet ver weg zijn."
In de ROEG!-uitzending van zaterdag 19 oktober laat Bertil Zoer meer bijzonderheden van het Hijkerveld zien. Kijk vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe of kijk het terug online.