Extreem hoog water in de Drentsche Aa

Maandag 15 Juli 2024
  • "Dit is voor het eerst dat dit bruggetje 's zomers in het water staat" (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

"In '98 stond het water ook zo hoog. Maar toen in de herfst". Jan Hein van Dijk is al een paar jaar met pensioen, maar hij weet het nog goed. "Toen stond het water ook zo hoog. Maar 's zomers - dat nooit."

Bij de werkboerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen ligt een klein bruggetje over de Drentsche Aa. Het is niet publiek toegankelijk, en wordt gebruikt tijdens excursies en voor personeel dat naar de overkant moet. De onderkant van het bruggetje raakt nu het water en dat is bijzonder, zeker voor de zomerperiode. "In juli heb ik dat nooit zo hoog meegemaakt."

Vlonderpad en Zeegsersteeg

Boswachter Kees van Son vindt het een prachtig gezicht. "Het is allemaal regenwater. Dat komt in de beekdalen, dat stroomt van alle kanten toe na al die regenval en dan krijgen we dit." Het water is afkomstig van de plensbuien van afgelopen vrijdag. Toen viel in Noord-Drenthe plaatselijk meer dan 40 millimeter regen.

Een eindje verderop staat het vlonderpad langs de Oudemolenseweg onder water. "Daar kun je nu dus niet over." En ook bij Schipborg staat het water hoog. Ter hoogte van café De Drentsche Aa zijn de weg en het fietspad overstroomd. Met wat moeite kun je nog wel over de weg, het fietspad is een stuk moeilijker. 's Winters komt dit veel vaker voor. Afgelopen jaar stond de weg zelfs drie weken lang onder water. Maar 's zomers is het uniek.

Tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
De Zeegsersteeg bij Schipborg (Rechten: Jan Dijk / RTV Drenthe)

Volgens boswachter Kees van Son kan dit hoge water geen kwaad. "Ik werk hier nu bijna twintig jaar en dit heb ik nog niet gemaakt. En die neerslag, dat is ook de natuur. En ik zeg dan tegen mezelf: 'de natuur is niet slecht voor de natuur, de natuur is flexibel, die past zich wel aan'. Dit zal vaker voorkomen, daar ben ik wel van overtuigd".

Maar het heeft wel effect op de natuur, volgens Van Son. "Dit is voor een deel water dat van de landerijen afkomt, daar zitten bestrijdingsmiddelen in, meststoffen, en dat is natuurlijk niet goed voor de drinkwaterwinning bij De Punt maar ook niet voor sommige soorten planten". Aan de andere kant zijn er ook planten die er van profiteren, zegt hij. "Bijvoorbeeld de zwartblauwe rapunzel, die heeft een beetje mest nodig". Hoe lang gaat dit hoge water duren? "Ik denk dat het over een paar dagen al weer voorbij is", zegt Van Son.

Afbeelding
De zwartblauwe rapunzel profiteert wellicht van dit hoge water (Rechten: RTV Drenthe)

Contact
opnemen