Experts helpen een handje bij het vogels kijken in de zomer

Zaterdag 12 Augustus 2023
  • Allerlei vogelsoorten komen voor in het vogelreservaat Diependal (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Vogelreservaat Diependal ligt aan de rand van het Hijkerveld in Midden-Drenthe. Iedere zondag in de zomer zitten vogelaars klaar in de vogelkijkhut om belangstellenden een handje te helpen bij het op naam brengen van de vogels die er te zien zijn.

De vogelkijkhut is bereikbaar via een ondergrondse tunnel die ervoor zorgt dat de dieren in het natuurgebied niet verstoord worden. De hut is van maart tot en met oktober toegankelijk. Daarna nemen meerdere soorten vleermuizen de tunnel in gebruik voor hun winterslaap.

Variatie

Vogelaars kunnen uitkijken naar verschillende eenden, ganzen en moerasvogels waaronder de roerdomp, de waterral en het baardmannetje maar ook roofvogels zoals de bruine kiekendief en visarend. "De trek van de steltlopers begint weer", vertelt boswachter Bertil Zoer. "Vanuit het noorden en vanuit ons land trekken ze naar het zuiden om te overwinteren. Die vogels gebruiken Diependal om te rusten en op te vetten."

Kraanvogels

"We zien dat veel vogels die van oorsprong wegtrekken om elders te overwinteren de neiging hebben om te blijven", aldus de boswachter. "Het gros van de kraanvogels trekt richting Spanje maar we zien ze hier ook steeds meer in de winter. Blijkbaar vinden ze voldoende voedsel en een veilige plek om te slapen. Het onderscheid tussen de verschillende seizoenen vervaagt met het opwarmen van de aarde. De zeearend was eerst een echte wintergast maar die zien we nu ook het hele jaar door."

Roodhalsfuut

Een publiekstrekker in het gebied is de zeldzame roodhalsfuut. In ons land broeden jaarlijks niet meer dan enkele tientallen paren, voornamelijk in Drenthe. Zoer: "We hebben een paar spannende jaren achter de rug met erg droge zomers. Bovendien hadden we de waterhuishouding hier niet op orde. Het aantal roodhalsfuten nam dusdanig af dat het erom spande. Maar we hebben wat zaken veranderd en nu is deze watervogel weer aardig op niveau."

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Uitzicht vanuit de vogelkijkhut Diependal (Rechten: RTV Drenthe)

Aardappels

In 1913 werd de aardappelzetmeelfabriek van de boerencoöperatie van Oranje in gebruik genomen. Al vrij snel werd de fabriek overgenomen door Avebe waarna de onderneming snel groeide. De aardappels werden fijn geraspt en verschillende keren uitgespoeld waardoor het zetmeel vrijkwam. Voor de productie was veel water nodig. Eerder werd dat geloosd in het Oranjekanaal maar sinds de jaren zestig zijn veertig vloeivelden achter de fabriek aangelegd.

De vloeivelden waren met name bedoeld om het eiwit in het spoelwater te laten bezinken", legt Jermo Tappel van Stichting het Drentse Landschap uit. "Dat eiwit was juist het eten voor veel bijzondere vogels waardoor dit een vogelrijkgebied gebied werd." In 1980 stopte de aardappelzetmeelfabriek en verkocht Avebe bijna 106 hectare van het natuurgebied aan Stichting Het Drentse Landschap.

Vogelkijkhut

De vogelkijkhut is vrij toegankelijk. Op de zondagen van april tot en met september zijn tussen 12.00 en 16.00 uur experts aanwezig die veel weten over het natuurgebied en de vogels die er voorkomen. Onder de vogelkijkhut ligt een fotohut. De hut is voorzien van fotovensters met camouflagedoek en vogels komen vaak heel dichtbij. Vanuit de hut kijk je vlak over het water wat zorgt voor mooie foto's. De fotohut wordt per dag verhuurd aan maximaal twee personen.

Bekijk hieronder een ROEG!-fragment terug waarin we spraken met de beheerder van de vogelkijkhut Dirk Haanstra over de komst van de roodhalsfuten naar Diependal.

Lees ook:

Contact
opnemen