Er loopt een tweede edelhert in Drenthe

Donderdag 07 December 2023
  • Het tweede edelhert in Drenthe voor de wildcamera (Rechten: Staatsbosbeheer)

Een wildcamera van Staatsbosbeheer heeft een edelhert vastgelegd in de omgeving van Dwingeloo, Lhee en Beilen. Het is het bewijs voor een tweede edelhert in het wild in Drenthe.

Deze grote zoogdieren komen op de Veluwe, de Oostvaardersplassen en in Noord-Brabant voor. En er loopt al ongeveer vijf jaar een wild edelhert rond in het midden van Drenthe. In 2021 vond boswachter Ruud Kreetz van Natuurmonumenten pootafdrukken in een ander deel van de provincie; een rustig deel van het Dwingelderveld. De boswachter was ervan overtuigd dat het om een tweede edelhert ging. Beelden van november dit jaar laten zien dat het daadwerkelijk om een tweede edelhert gaat. Om verstoring te voorkomen wordt het precieze leefgebied niet bekendgemaakt maar houdt Staatsbosbeheer het bij 'een grote cirkel om Dwingeloo, Lhee en Beilen.'

Na een paar keer voor de camera te zijn verschenen, is hij de laatste dagen niet meer gezien.

Bekijk hieronder de beelden van de wildcamera. Tekst gaat verder na de video.

Man met ijstak

Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer: "Het gewei van een edelhert is individueel herkenbaar. Het heeft een aantal uitsteeksels, dit edelhert heeft een zogenaamde 'ijstak': een tak tussen de oogtak en de middentak in. Het andere edelhert heeft die ijstak niet." Het is een mannetje, hindes hebben geen gewei.

DNA-onderzoek moet uitwijzen of het om een wild dier gaat, dat mogelijk vanuit de Veluwe de weg naar Drenthe heeft gevonden. "Hij laat zich nauwelijks zien, hij lijkt heel voorzichtig", geeft Pot aan. Er zijn volgens hem wel veegbomen gezien (bomen waar het hert zich aan schuurt) en oude keutels. Het is wachten op de vondst van een verse drol, die het benodigde DNA-materiaal moet leveren.

Op eigen kracht

De komst van het eerste edelhert in Drenthe leidde tot veel discussie: mocht het dier wel blijven of was afschot nodig? In de in 2022 vastgestelde Natuurvisie van de provincie Drenthe is het edelhert expliciet benoemd: 'Er wordt geen nulstand gehanteerd voor spontane vestiging.' Het is daarom van belang te weten of het echt om een wild dier gaat dat op eigen kracht het Drentse natuurgebied heeft bereikt.

Een hinde is nog niet gezien. Pot: "Vrouwtjes zijn minder exploratief. Ze leven in roedels en zullen niet snel trekken, tenzij er voedseltekort is bijvoorbeeld. De mannen gaan wel op ontdekkingsreis. Het zijn geen echte kuddedieren, de mannen bevechten elkaar in de bronst maar daarnaast trekken ze ook wel gezamenlijk op." Het is in theorie mogelijk dat de beide mannetjes in Drenthe elkaar gaan tegenkomen. "Een territorium beslaat zo'n tweehonderd hectare. Dat kan prima in Drenthe, er is voedsel genoeg, zoals gras, kruiden en boomknoppen."

Lees ook:

Contact
opnemen