Wolven zijn schuw en zullen mensen mijden, de kans een wolf te zien is daarom niet zo groot. De dieren horen is wel een mogelijkheid. "Het geluid draagt ver en wolven huilen regelmatig", aldus wolvenexpert Hans Hasper. Ecoloog Peter Venema kreeg onlangs de kans het wolvengehuil vast te leggen.
In Drenthe leven twee wolvenroedels. Op de grens van Drenthe en Friesland zijn zeven wolvenwelpen op beeld vastgelegd en in de regio Midden-Drenthe zijn dit jaar vijf wolvenwelpen geboren, zo blijkt uit waarnemingen in het gebied.
Roedel
"Op de opname hoor je volwassen wolven, het lage geluid, en hun jongen, het veel hogere geluid", aldus Venema. Wolven zijn sociale dieren en leven in roedels. De grootte van een roedel hangt af van het voedselaanbod. De Drentse roedels omvatten het ouderpaar en hun jongen. Beide ouders zorgen voor de jongen. Na een jaar of twee verlaten de jonge wolven de roedel op zoek naar een eigen territorium.
Familie
De jongen spelen veel met elkaar en leren het jagen van hun ouders. "De jongen zijn nog niet steeds met de ouders op pad", legt Venema uit. "De ouders jagen veel samen en laten de jongen dan urenlang alleen. De opname is van het moment dat de hele roedel weer bij elkaar komt. De familiebanden worden aangehaald. Het was puur toeval en geluk om zo'n moment te treffen en op te nemen."
Variatie
"Wolven hebben een scala aan geluiden met verschillende doeleinden", aldus Hasper. "Ik heb ze heel zacht en juist luid horen huilen. De welpen zijn nu groot en zwerven uit. De ouders huilen om de welpen bij elkaar te roepen op de rendez-vousplek, en de jongen huilen om de ouders te begroeten." Mocht je wolven horen huilen tijdens een wandeling, dan is het advies van Hasper duidelijk. "Het is niet gevaarlijk, geniet er vooral van."
Luister naar de wolven in Drenthe, de opname is van Peter Venema: