Een stukje Californië in Drenthe

Zaterdag 19 November 2022
  • De bast van de mammoetboom is als een harde spons (Rechten: RTV Drenthe)

Het Evertsbos tussen Eext en Anloo is vernoemd naar de houthandelaar uit Groningen die hier begin 1900 grond aankocht en de eerste bomen plantte. Op zijn zakenreizen naar Scandinavië en Noord-Amerika raakte kleinzoon Everhard Everts jr. betoverd door de naaldwouden die hij onderweg zag. Daarop besloot hij begin jaren vijftig een pinetum aan te leggen.

In het pinetum staan meer dan vierhonderd naaldbomen uit de hele wereld waaronder exotische naaldbomen, zoals de Japanse ceder en de Chinese mammoetboom of watercipres. Boswachter Kees van Son neemt er een paar onder de loep.

In de uitzending van ROEG! van vanavond wandelt Van Son samen met Loes van der Laan door het bijzondere Evertsbos. ROEG! wordt op zaterdagavond vanaf 17.11 uur meerdere keren herhaald op TV Drenthe. Of kijk het later terug online.

Amerikaans

"Everts heeft hier heel veel verschillende soorten bomen aangeplant waaronder allerlei exotische soorten, bedoeld als productiebos. Als je productiebos aanlegt, dan ga je experimenteren en dat heeft hij ook gedaan. Er staan redelijk exotische soorten, uit Amerika waaronder Californië, zoals de Hemlockspar en de Californische cipres. Die laatste kan in Amerika wel veertig tot zestig meter hoog worden."

Oosters

Even verderop loopt de boswachter tegen een bijzondere beuk aan. "Het lijkt op een inheemse beuk maar de bladeren zijn een stuk groter en hij heeft meer nerven. Dit is de Oosterse beuk. Die is hier ook aangeplant en staat tussen de gewone beuken door. Dat vind ik zo grappig want hij komt bijna niet in Nederland voor en al helemaal niet in bosverband." De Oosterse of Kaukasische beuk wordt tussen de dertig en veertig meter hoog.

(tekst gaat verder onder de video)

Gigant

De meest indrukwekkende boom heeft Van Son voor het laatst bewaard. "Hartstikke exotisch en heel erg Amerikaans, de Sequoiadendron giganteum of mammoetboom. Ze staan hier nog geen honderd jaar en moet je kijken wat een enorme stam. Die stam werkt als een spons en houdt veel vocht vast. Daardoor konden ze in Amerika ruim duizend jaar oud worden. Dankzij de natte schors, overleeft de boom allerlei bosbranden."

De mammoetboom wordt ook wel reuzensequoia genoemd, het is de zwaarste boom ter wereld. De naaldboom blijft groen en kwam voor de ijstijden van nature in Europa voor. In bruinkoollagen zijn fossielen van de boom gevonden. In de negentiende eeuw zijn voor het eerst weer zaden naar Europa meegenomen. De leeftijd van de oudst levende mammoetbomen wordt tussen de tweeduizend en drieduizend jaar geschat.

Exoten

Normaal gesproken worden boswachters niet erg enthousiast van exoten, planten en dieren die uit het buitenland afkomstig zijn. Maar in het pinetum, waar bomen van over de hele wereld staan, hangt een bijzondere sfeer aldus Van Son. "Die exoten kunnen hier wel, zolang de soorten zich maar niet explosief vermeerderen is er niks aan de hand. Eigenlijk is het een soort postzegelverzameling van naaldbomen."

Afbeelding
In het Pinetum staan bomen van over de hele wereld (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen