Boswachter Lysander van Oossanen ziet het water stijgen in 'zijn natuurgebied' het Drents-Friese Wold. Nog nooit viel in een jaar zoveel regen als in 2023 en ook dit jaar begon met flinke buien. Het is een effect van de klimaatverandering dat al te merken is.
"Voor de bezoekers van het bos zijn de enorme plassen die ze tegenkomen niet altijd handig", aldus de boswachter. "Voor de natuur daarentegen is al dat water een must."
Sloten dempen
In het Drents-Friese Wold zijn de afgelopen jaren veel sloten gedempt. "Die sloten waren bedacht om de natte laagtes en veentjes droger te maken tijdens de ontginning in de jaren dertig van de vorige eeuw", vertelt Van Oossanen. "Nu er in het Drents-Friese Wold geen houtproductie meer is, zijn de sloten niet meer nodig. Door ze te dempen houden we zoveel mogelijk water in het gebied. Iedere druppel die valt, krijgt zo de kans om de grond in te zakken."
Wandelen
Water vasthouden betekent soms natte voeten. "Een fietser moet een ander pad nemen, omdat delen van de route onder water staan. En wandelaars zijn op sommige plekken beter af met flippers en een snorkel dan met stevige wandelschoenen." In zijn blog over de nattigheid in het bos tipt de boswachter een aantal wandelroutes waar je droge voeten houdt. Lees hier verder.
ROEG!
In de nieuwe ROEG!-uitzending van zaterdag 3 februari duiken we het Drents-Friese Wold in waar boswachter Van Oossanen meer vertelt over de stijgende waterspiegel en de gevolgen voor mens en dier. Kijk vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe of kijk het later terug online.