Honing kent iedereen, maar hoe zit het met de productie? Tijdens de Open Imkerdagen komend weekend laten imkers je kennis maken met hun producenten, de honingbijen. De bijenhouders laten zien hoe ze precies te werk gaan en wat daar allemaal bij komt kijken.
Geïnteresseerden kunnen onder andere een kijkje nemen bij de bijenvereniging in Assen, Beilen, Meppel, Nieuweroord en Zuidlaren.
Bestuiving
Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving, legt Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe uit. Bestuiving is cruciaal voor het vermogen van planten om vruchten te laten groeien. Mensen hebben, net als veel dieren, hun voedsel dus te danken aan de bijen. "Als er geen bijen zouden zijn, zouden er ook geen mensen zijn. Zo belangrijk zijn ze", aldus Posthumus.
Soorten
De honingbij of Apis mellifera is slechts één van de vele bijensoorten maar wel de meest talrijke. Daarnaast leven nog zo'n driehonderdzestig soorten wilde bijen in ons land, waaronder zandbijen en metselbijen. Deze zijn solitair en worden niet door mensen gehouden. De verschillende soorten concurreren met elkaar om voldoende voedsel te verzamelen.
Bijvriendelijk
Voor het voortbestaan van de bijen zijn bloeiende bloemen, met nectar en stuifmeel, zo'n beetje tussen februari en november van levensbelang. Wilde bijen hebben behalve voedsel ook nestelplaatsen nodig, in de grond, in boomkluiten, in holle stengels of in dood hout. Tijdens de open dagen geven imkers tips om de omgeving zo bijvriendelijk mogelijk te maken.
Open dag
Op 9 en 10 juli houdt de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) de imkerijdagen voor de elfde keer. Ongeveer tachtig procent van de imkers in ons land is aangesloten bij de NBV. Bezoek de website voor meer informatie over de open dagen.