Een bijzonder grasland in de Drentsche Aa

Vrijdag 24 Januari 2020
  • De gewone dotterbloem is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Rechten: Saxifraga/Jan van der Straaten)

Dotterbloemhooilanden kwamen vroeger veel voor in Drenthe. Tegenwoordig is het een zeldzaam type landschap maar in het Nationaal Park Drentsche Aa zijn ze er nog. Samen met vegetatiedeskundige Henk Everts bracht ROEG! een bezoek aan zo'n gebied.

"Een dotterbloemhooiland is een grasland. Die graslanden werden door de eeuwen heen door de boeren in Drenthe gebruikt om de koeien te voeden", aldus Everts.

Dotterbloemen onder druk

"We zijn heel veel dotterbloemhooilanden kwijtgeraakt die hier vroeger massaal voorkwamen. Die teruggang heeft te maken met de landbouwkundige ontwikkeling sinds de Tweede Wereldoorlog. Denk aan ruilverkaveling en ontwatering maar ze staan ook onder druk van waterwinningen in ons land."

Waterwinning

Ook in het Drentsche Aa gebied speelde die waterwinning een rol bij de achteruitgang. Bij Westlaren werd tot een paar jaar geleden nog water gewonnen. Dat is nu gestopt waardoor het kwelwater is teruggekomen. Dankzij dat kwelwater ontwikkelen de dotterbloemhooilanden zich weer.

Verschil met vroeger

Al veertig jaar volgt Henk Everts het Drentsche Aa-gebied. De verschillen met vroeger? "Ga er maar vanuit dat dit toen nog een witbolgrasland was. Op andere plekken hadden we echte boerengraslanden op de veengronden, raaigrasweilanden dus. In tien jaar tijd konden die veranderen in dotterbloemhooilanden, als je maar voor de juiste condities zorgde. Dus water in de sloten en verschralen."

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: Nationaal Park Drentsche Aa

Dotterbloemhooilanden of dotterbloemgraslanden komen voor op de grens van beekdalen en hoger gelegen zandgronden. De bodem is nat, het water is vooral afkomstig van regenwater en kwelwater. Vroeger werden deze gebieden gebruikt om hooi te produceren maar sinds de tweede helft van de vorige eeuw komen ze steeds minder voor. Vanwege de vele planten en dieren die in zo'n gebied leven doen natuurbeheerders hun best om dotterbloemhooilanden te behouden of terug te krijgen.

Verschillende maatregelen dragen bij aan een geschikte grondwaterstand en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Zo kan plaggen helpen om de voedselrijke bovenlaag te verwijderen en op die manier worden ook de zaden van ongewenste grassoorten zoals witbol en raaigras verwijderd.

Contact
opnemen