Tussen mens en dier doen zich regelmatig conflicten voor. Denk maar aan de graafgrage bever die het treinverkeer tussen Assen en Groningen ontregelde en de wolf die 'onze' heideterreinen binnendringt. Martin Drenthen, hoofddocent milieufilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het boek Hek, richt een filosofische blik op de manier waarop we nadenken over onze relatie met anderen soorten.
In het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld geeft de filosoof een lezing over het delen van het landschap met anderen soorten. "Ik laat zien wat de gevolgen zijn van de maatschappelijke omslag waarin steeds minder mensen een mensgerichte ethiek aanhangen en steeds grotere groepen menen dat we andere soorten meer ruimte zouden moeten geven en meer oog moeten hebben voor de eigenwaarde van de natuur."
Scheidslijn
De overheid, natuurbeheerders en anderen beschermen natuurgebieden zodat bedreigde planten- en diersoorten daar kunnen overleven. De ruimte buiten die gebieden is voor de mens.
Drenthen: "In onze omgang met natuur in Nederland gaan we er meestal impliciet vanuit dat 'natuur' in natuurgebieden zit en de rest van het landschap ons exclusieve domein is. Zodra we ons realiseren dat wilde dieren zich niet aan dat onderscheid houden, en we het landschap dus onvermijdelijk delen met andere soorten, of dat nu over koolmezen en ganzen, of over reeën, wilde zwijnen of de wolf gaat, zullen we op een andere manier moeten nadenken over onze relatie met die andere dieren."
Interactie
Drenthen meent dat een andere manier van kijken noodzakelijk is om conflicten tussen mens en dier te verminderen. "We zullen ons moeten realiseren dat we altijd al, en voortdurend, allerlei interacties hebben met die wilde dieren, ook als we ons daar niet altijd van bewust zijn. Veel van die interacties kun je opvatten als vormen van intersoortelijke communicatie: wij kijken niet alleen naar dieren, dieren kijken ook naar ons en bepalen hun gedrag deels op de boodschappen die wij bewust of onwillekeurig uitzenden. Dat perspectief maakt het mogelijk op een nieuwe manier te kijken naar de conflicten tussen mens en natuur, en daar op nieuwe manieren mee om te gaan."
Informatie
De Dwingelderveldlezing vindt plaats op dinsdag 17 januari 2023 in het bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen. De inloop is vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur. Bezoek voor kaarten of meer informatie de website van Natuurmonumenten.