Duurzame voedselproductie: drie voorbeelden in Drenthe

Maandag 30 Mei 2022
  • In Drenthe zijn al veel initiatieven voor duurzame voedselproductie in gang gezet. (Rechten: Pixabay / Felix Mittermeier)

Met het stikstofprobleem, nog te behalen Urgenda-doelen en peperduur gas wordt duurzame voedselproductie met rasse schreden een prioriteit. Welke innovatieve initiatieven zijn al in gang gezet in Drenthe? In dit artikel worden drie voedselproducenten in de schijnwerpers gezet.

Ze verschillen veel van elkaar: waar de een voedsel verbouwt om zelfvoorzienend te zijn, boert de ander op commerciële schaal. Ook hebben ze allen hun eigen aanpak, een ding hebben ze gemeen. Ze hebben de wens om zo duurzaam mogelijk te produceren.

Kringlooplandbouw op de Eytemaheert

Op de Eytemaheert in Roderwolde, de boerderij van Maurits en Jessica Tepper, wordt geboerd vanuit het principe 'natuurinclusieve kringlooplandbouw'. Hoewel dat misschien wat ingewikkeld klinkt, is de uitvoering ervan eenvoudig. De koeien eten alleen het gras dat groeit in de weides waar ze op lopen, en de weides worden bemest door de koeien zelf. Er komen dus geen extra stoffen in de bodem terecht, en zo blijft de bodem vruchtbaar en gezond.

Verder heeft Tepper ook niet veel omkijken naar zijn dieren: ze bepalen zelf wanneer ze naar de melkmachine gaan, en worden daarna naar een vers stuk gras geleid. Ze staan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week buiten. Als het weer slecht is kunnen ze, ook op eigen initiatief, in de stal schuilen.

De reden dat er op de Eytemaheert duurzame keuzes worden geïmplementeerd, is zodat "toekomstige generaties ook nog een gezonde en vruchtbare bodem hebben", vertelt Tepper. "We moeten ons ervan bewust zijn dat we niet nog tien of twintig jaar mensen moeten voeden. We hopen toch dat we met elkaar nog generaties op deze aarde voedsel kunnen verbouwen en produceren - voor iedereen."

Bekijk hieronder de video over de Eytemaheert in Roderwolde:

Permacultuur bij het Moeras

Innovatief of niet, Arthur Buitelaar van Het Moeras heeft flink wat meer onderhoud aan zijn tuin dan de gemiddelde Drent. Dat blijft niet beperkt tot simpelweg een gazonnetje maaien: hij heeft achter zijn huis namelijk een heuse permacultuurtuin aangelegd.

Permacultuur is een ontwerpmethode die probeert natuurlijke ecosystemen na te bootsen. Een ecosysteem is het geheel van planten en dieren in een bepaald gebied en hoe ze tot elkaar in verhouding staan. Het doel van permacultuur is om mensen in staat te stellen om duurzaam en in harmonie met de natuur te leven. Als de principes correct toegepast worden, kunnen mensen bijdragen aan de natuur en zo een positieve impact hebben op het milieu, zo is de gedachte.

"Als we de natuur weer meer omarmen, in plaats van het te zien als vijand of als iets gevaarlijks," filosofeert Buitelaar, "en dan weer meer met de natuur samenwerken, dan kunnen we hele mooie dingen creëren."

Bekijk hieronder de video met Arthur Buitelaar van Het Moeras:

Strokenteelt op de Dennenhoeve

Kees Sijbenga van boerderij de Dennenhoeve in Hooghalen past meng- en strokenteelt toe. Dat betekent dat hij geen velden vol mais of lupine verbouwt, maar verschillende planten naast elkaar laat groeien. En - je raadt het al - ze groeien in lange stroken naast elkaar. Ook houdt hij kippen op zijn boerderij.

"Wij verbouwen hier producten voor de kippen, de kippen eten het op. Daar komen biologisch-dynamische eieren van die weer naar de winkel gaan, die de mensen weer kunnen eten. En dan is het cirkeltje rond," aldus Sijbenga.

Ook vertelt hij dat een deel van de mest van de kippen weer wordt gebruikt om extra voeding aan de gewassen te geven. Die kringloop is een belangrijk aspect van biodynamische landbouw, eveneens als het feit dat alles lokaal wordt gehouden. "Er is niks wat uit Zuid-Amerika komt, het is allemaal regio."

Het klinkt misschien complex, maar volgens Sijbenga is dat misleidend. "Zo ingewikkeld is het ook weer niet." Hij vertelt dat waar normale teelt bespoten wordt, biodynamische teelt niet bespoten wordt. "Zo natuurlijk mogelijk", zegt hij kordaat.

Lees ook:

Contact
opnemen