Droogte bedreigt veiligheid bever in Drentsche Aa-gebied

Woensdag 07 September 2022
  • Beverdeskundige Cindy de Jonge in het drooggevallen Anloërdiepje (Rechten: RTV Drenthe)

In Drenthe leven bijna tweehonderd bevers, ze leven in het dal van de Hunze, in het Zuidlaardermeer en in de Drentsche Aa. Het knaagdier komt voor in het overgangsgebied tussen land en water en is voor zijn leefwijze afhankelijk van voldoende diep water.

Aan de drooggevallen oevers van het Anloërdiepje nabij Anloo in het Nationaal Park Drentsche Aa laat beverdeskundige Cindy de Jonge zien hoe de bever ervoor staat na de afgelopen periode van droogte.

Regulering

Bevers hebben invloed op de waterhuishouding in het gebied waar ze verblijven. Ze bouwen dammen om de waterhoogte te reguleren en het water vast te houden. Tegen de droogte van de afgelopen periode waren de beverdammen echter niet opgewassen.

De Jonge wijst een van de beverholen aan die nu zichtbaar is omdat er geen water in de beek staat. "Normaliter wil de bever de ingang van zijn hol onder water. Als dat niet lukt, gaat hij aan het werk om ervoor te zorgen dat het waterpeil omhoog gaat."

Werkzaamheden

Vlakbij een houtwal laat De Jonge de eerste dam zien die de bever in het gebied gemaakt heeft. "Daarmee konden ze het waterpeil achter de dam behoorlijk hoog zetten. Maar op dit moment is er geen wateraanvoer meer en hebben we te maken met een maximale verdamping waardoor de meeste plekken rondom zijn leefgebied droog staan. De bever besloot een tweede dam aan te leggen die het water nog beter zou vasthouden."

Toch kon dit het tij niet keren. "Net als veel andere beeksystemen wordt de Drentsche Aa gevoed door grondwater, kwelwater en regenwater. Op het moment dat het regenwater niet valt, het kwelwater ook niet meer wordt aangevoerd en het zo warm is dat het water verdampt, dan kun je als bever een heleboel dammen neerleggen, maar dan ga je het niet meer redden."

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Een drooggevallen hol van een bever (Rechten: RTV Drenthe)

Moeilijkheden

"Ik denk dat bevers het op dit moment zwaar hebben. Ze hebben water nodig voor hun veiligheid, dat is het belangrijkst", aldus De Jonge. In andere landen hebben bevers het water ook nodig voor voedsel maar in ons land zijn de winters vrij zacht en valt er genoeg te halen voor het waterdier.

"Qua voedsel komt de bever nog niet zo in het nauw, maar qua veiligheid, dat hij de ingang van zijn holen niet onder water heeft, dat zet de deur open voor allerlei predatoren. "We hebben hier nog niet zoveel wolven, maar als een vos of een marter jonge bevers tegenkomt, zal hij het waarschijnlijk ook niet laten."

Verhuizen

"Dat bevers nu echt aan de oppervlakte moeten overleven, maakt ze ontzettend kwetsbaar. Ik kan me daarom voorstellen dat bevers verleid worden om naar andere plekken te gaan waar het misschien nog wel nat is. Voor deze bever betekent het dat hij verderop in het beekdal een plekje gaat zoeken. Daar komt hij andere bevers tegen en dan is het de vraag of hij in de buurt getolereerd wordt vanwege familiebanden of dat er territoriale gevechten ontstaan. Als bevers onderling gaan knokken loopt dat over het algemeen niet zo goed af, ze kunnen elkaar echt doden."

Bekijk hieronder de video van ROEG! over de gevolgen van de droogte voor de bever:

Lees ook:

Contact
opnemen