Op zo'n 1700 meter hoogte in de bergen, op de grens van Europa en Azië, probeert boswachter Kees van Son mensen enthousiast te maken om een handje te helpen in Nationaal Park Drentsche Aa. De Drentse boswachter is naar Georgië afgereisd om meer te weten te komen over internationaal vrijwilligerswerk. Die kennis wil hij inzetten bij het organiseren van vrijwilligersprojecten in de Drentse natuur.
Op een plek waar de sneeuwgrens elke dag dichterbij komt en koeien gewoon op de weg lopen, deelt Van Son zijn ervaringen op een internationale meerdaagse bijeenkomst International Volunteering Service. Daar zijn vrijwilligers en trainers aanwezig uit onder meer Jordanië, Azerbeidzjan, Frankrijk, Turkije, Oekraïne, Italië en Georgië.
Extra handen
Al dertien keer kwamen vrijwilligers van over de hele wereld naar Oudemolen, waar ze sliepen in hun tentjes in de boomgaard van de werkschuur van Staatsbosbeheer. "De jongeren doen allerlei klusjes waar wij normaal gesproken zelf niet aan toe komen of waar veel handwerk bij nodig is. Zoals het opschonen van poelen en pingoruïnes waar we met ons gemechaniseerde gereedschap niet bij kunnen komen", aldus de boswachter. Het project wordt gefinancierd door Erasmus+.
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Van Son werd uitgenodigd door SIW en vertegenwoordigt Staatsbosbeheer Drentsche Aa, de enige aanwezige organisatie die vrijwilligers ontvangt in plaats van uitzendt. Dat komt mooi uit, want tijdens de bijeenkomst kunnen ook vrijwilligers geworven worden.
Voor de coronatijd kwamen er jaarlijks zo'n vijftien tot twintig buitenlanders helpen bij het project in Nationaal Park Drentsche Aa, maar dit jaar waren er maar zeven aanmeldingen. "Te weinig en dus ging het project niet door", vertelt Van Son. "Vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor bewustwording van natuur en kwetsbaarheid. Eén van de redenen dat ik hier ben, is de voortzetting van ons jaarlijkse project."
Kennismaken met de Drenthe
Aan het einde van de reis heeft Van Son al meerdere deelnemers enthousiast gemaakt om naar Drenthe te komen voor het volgende vrijwilligersproject, van 12 tot 26 augustus 2023. "Uiteraard hebben we deze jonge mensen veel te bieden in de provincie en als ze komen, proberen we ze zoveel mogelijk van het Nationaal Park Drentsche Aa te laten zien. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze kennismaken met de Drentse cultuur."
Floriane Le Meyec uit het Franse Vannes is een van de vrijwilligers die al heeft toegezegd te komen. "Ik vind het erg tof om samen met mensen van over de hele wereld te wonen en werken aan een collectief project. Je leert zoveel." Ze kwam al eerder naar Nederland voor een ontwikkelingsproject, maar nog nooit naar Drenthe.
SIW
SIW internationale vrijwilligersprojecten organiseert de training en is ook verantwoordelijk voor het werven van deelnemers voor het project in Drenthe. De organisatie ontstond in 1953 na de watersnoodramp, toen veel mensen uit het buitenland naar Nederland kwamen om te helpen bij de wederopbouw. "Maar bij gebrek aan natuurrampen, komen internationale vrijwilligers nu hierheen om te helpen bij het behouden van de natuur", besluit Van Son.