Drenthe: een witte plek voor het scheefbloemwitje

Maandag 20 Mei 2024
  • Een scheefbloemwitje in de tuin van Ben van As (Rechten: Ben van As)

Vijftien jaar geleden moest je er nog voor naar de Alpen, maar nu vind je hem in bijna heel Noord-West Europa: het scheefbloemwitje. Of de Pieris manni om de vlinder bij de officiƫle naam te noemen. En wat het leuk maakt: deze bijzonderheid vliegt gewoon in de tuin.

Het scheefbloemwitje is een klein wit vlindertje dat sprekend op het bekende kleine koolwitje lijkt, de verschillen zijn maar klein. Vlinderliefhebber Ben van As uit Assen heeft hem al weer gezien: vorige week vloog het eerste scheefbloemwitje bij hem in de tuin. "De meeste mensen zullen het gewoon voor groot witje of een klein geaderd witje aanzien. Maar hij is wat kleiner en hij vliegt vaak wat lager en wat zweveriger. Als ik dat zie, dan gaan bij mij meteen de alarmbellen af: dat kan wel eens een scheefbloemwitje zijn."

Want ook voor vlinderkenners is het geen makkelijke soort. De verschillen zitten in de zwarte vleugelpunt, een zwarte stip op de bovenvleugel, een wat andere vorm. Het is een vlinder voor de liefhebber (en als je het precies wilt weten kun je hier kijken).

Afbeelding
Scheefbloem is de waardplant van het scheefbloemwitje. (Rechten: Saxifraga / Harry Jans)

Van rotsvlinder naar tuinvlinder

Het scheefbloemwitje was dus tot voor kort alleen bekend uit de Alpen. Daar vloog hij op steile rotswanden. Maar in 2008 dook er eentje op bij Zurich, een heel eind van zijn oorspronkelijke vliegplaats en toen bleek al snel dat hij daar overal in dorpen en steden voor kwam. En sindsdien is het snel gegaan: de soort trok met zo'n honderd kilometer per jaar noordwaarts. Scheefbloemwitjes kunnen in vijf generaties per jaar vliegen en vooral de vrouwtjes van de laatste generatie vliegen grote afstanden.

In 2015 dook de eerste op in ons land in Zuid Limburg en ondertussen is zo'n beetje het hele land gekoloniseerd. Maar het aantal waarnemingen in Drenthe is beperkt tot enkele tientallen per jaar. En dat zouden er veel meer kunnen zijn, denkt Ben van As. "Wij hebben een jaar of drie geleden speciaal scheefbloem in de tuin gezet om het scheefbloemwitje te lokken. En een paar week later zat er al een vrouwtje op haar eitjes af te zetten. Gewoon in een tuin in Assen Oost. Dus ik verwacht dat ze wel algemener zijn dan we denken."

Probleem is dus die gelijkenis met de andere witjes. "Maar als je scheefbloem in je tuin hebt is de kans groot dat je ook scheefbloemwitje hebt." Zelf ook eentje gezien? Geef hem door op waarneming.nl - wel graag met een foto want dan is het zeker dat het er eentje is.

Contact
opnemen