Doe mee met de kikkerdriltelling

Vrijdag 17 Maart 2023
  • Uit de eitjes komen kikkervisjes (Rechten: FotoRieth via Pixabay)

Tuintellingen raken steeds meer ingeburgerd. Van egels en vlinders tot mollen en vleermuizen, je kunt ze allemaal in de tuin tellen. Maar je kunt ook meedoen met de kikkerdriltelling, een telling in vijvers die vooral gericht is op de bruine kikker.

De bruine kikker is een van de eerste amfibieën die zich in de lente voortplant. De resultaten van de jaarlijkse tellingen geven aan hoe het gaat met de kikkers in ons land. De telling vindt plaats tussen 17 en 26 maart.

Voortplanting

Na het ontwaken uit de winterslaap gaat het snel. In maart zijn roepende mannetjes waar te nemen en zijn ook de eiklompen te vinden. Ze worden afgezet op ondiepe, snel opwarmende plekken die na een tijdje aan de oppervlakte komen. De eiklompen zijn goed zichtbaar en afzonderlijk te tellen. Elk kikkerpaartje legt één klomp.

Uitzondering

De eitjes van de gewone pad tellen niet mee in de kikkerdriltelling. De gewone pad legt eitjes in de vorm van eiersnoeren die onderwater worden afgezet. Bij hoge uitzondering zet een heikikker wel eens eitjes af in de tuin. Maar in de telling wordt geen onderscheid gemaakt tussen de eieren van de heikikker en de bruine kikker. Maak gebruik van de herkenningskaart van RAVON om kikkerdril te leren herkennen en te onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën.

Kikkerdril verzorgen

In onderstaand filmpje laat Agnes Bakker zien hoe je kikkerdril het beste kan verzorgen. Vergeet niet om de kikkers terug te brengen naar de plek waar je het kikkerdril hebt verzameld. Doe dat voordat de staartjes eraf vallen, dus als ze voorpootjes hebben gekregen. Breng ze terug in een emmer zonder water, want anders kunnen ze onderweg in het klotsende water verdrinken.

Lees ook:

Contact
opnemen