Dit jaar minimaal 23 wulpenkuikens vliegvlug in Drenthe: ‘En dat is best bijzonder’

Donderdag 05 Oktober 2023
  • Een wulpenjong met een zender (Rechten: RTV Drenthe)

De wulp heeft een succesvol broedjaar achter de rug in Drenthe. Er zijn minstens 23 kuikens vliegvlug geworden en misschien zelfs meer. Dit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen nestbeschermers en boeren.

"Dat is best bijzonder, want het kost paren nogal wat moeite om de jongen op de vleugels te krijgen", vertelt Henk Jan Ottens van het Kenniscentrum Akkervogels. "We zijn in Drenthe druk met de bescherming van de wulp. En juist op deze plek, maar ook op andere plekken, hebben we een hartstikke goed jaar gehad."

Jarenlang ging het slecht met de wulp, in 2017 belandde de weidevogel op de rode lijst met bedreigde of kwetsbare vogels. Maar het tij lijkt gekeerd.

Beveiliging

De kuikens krijgen de kans om vliegvlug te worden omdat de nesten intensief beveiligd worden met stroomrasters. Een methode die steeds meer bekendheid krijgt als 'de Drentse aanpak'.

"Met een heel leger aan vrijwilligers zoeken we nesten op die voor zo'n 99 procent op het boerenland liggen", legt Ottens uit. "We zijn dus druk voor de trekker aan bezig om die nesten te vinden en dan actief te beschermen met een stroomraster. Dat doen we door de hele provincie en dat typeert de Drentse aanpak."

(tekst gaat verder onder de video)

Succesvol

Het nest van de wulp is niet meer dan een spaarzaam bekleed kuiltje in de grond. Het hoge gras of graan biedt beschutting maar dat is over zodra er gemaaid is. Een stroomraster voorkomt dan dat het nest wordt leeggegeten door roofdieren zoals de vos. De methode is zo effectief dat de achteruitgang van de wulp in Drenthe gestopt lijkt te zijn.

Het vinden van de wulpennesten is geen kleinigheid. "Dat valt helemaal niet mee", aldus Ottens. "Met een heleboel vrijwilligers in Drenthe worden er per jaar ongeveer honderd legsels gevonden en dit jaar is twee derde ook daadwerkelijk omrasterd. Dat is niet mals en daarmee lopen we in Drenthe flink voorop. Het vinden van de nesten is een specialisme waar je veel veel geduld voor moet hebben. Ook al zijn het grote vogels; zodra ze op het nest zitten, zie je ze niet meer in het gras of het graan."

Afbeelding
Een wulpennest ligt goed verscholen in het gras of graan (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen