Een kat in het zuidoosten van Drenthe is besmet geraakt met rabiës (hondsdolheid). De dierenarts heeft het dier moeten laten inslapen. Negen mensen die in contact zijn geweest met het dier nadat er hondsdolheid was ontstaan, zijn uit voorzorg gevaccineerd tegen hondsdolheid.
Ook zijn de andere huisdieren uit hetzelfde huishouden, waaronder twee honden, in quarantaine geplaatst.
Onlangs begon de kat zich raar te gedragen. Volgens het Dierengeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe leek het huisdier dingen te zien die er niet waren en werd vervolgens agressief. Daarop ging het baasje met het dier naar de dierenarts, waar bleek dat het aan hondsdolheid leed. De kat was hier niet tegen gevaccineerd. Vermoedelijk is het dier in contact geweest met een vleermuis, die het enkele weken eerder heeft gedood. Van vleermuizen is bekend dat een klein aantal met een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus is besmet, het European Bat Lyssa Virus.
'Kans op besmetting klein'
GGD Drenthe heeft mensen in de omgeving van de getroffen kat een brief gestuurd. Volgens een woordvoerder is de kans op besmetting met rabiës in Nederland heel klein. "Dit geldt ook nog steeds voor jouw omgeving. In Nederland zijn nog nooit mensen door een vleermuis met het rabiësvirus besmet", staat in de brief.
Dat onderschrijft een medewerker van het Dierengeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe. "Er bestaat geen verhoogd risico hier. Dat maakt het risico dat jouw huisdier hondsdolheid oploopt niet groter dan bijvoorbeeld in de regio Utrecht of Noord-Holland."
Katteneigenaren in de omgeving zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om te letten op het gedrag van hun huisdier. Volgens de organisatie bestaat er een heel kleine kans dat de besmette kat een ander huisdier in de omgeving heeft besmet.
Hoe herken je hondsdolheid bij jouw kat?
"Besmette katten kunnen plotseling agressiever worden, zelfs naar bekende mensen", legt de GGD Drenthe uit aan mensen in Zuidoost-Drenthe. "Ook kunnen ze bijten of krabben zonder duidelijke aanleiding. Daarnaast kunnen besmette katten last krijgen van overmatige prikkelbaarheid, rusteloosheid, verwarring, overmatig miauwen en moeite met slikken waardoor ze kunnen gaan kwijlen. De dierenartsen in de omgeving zijn op de hoogte en weten wat te doen bij een verdenking van rabiës."
Toeval
Hondsdolheid bij huisdieren komt vrijwel niet voor in Europa. Er zijn in de afgelopen jaren slechts drie gevallen van bekend. Een woordvoerder van GGD Drenthe spreekt van toeval. "Dit komt eigenlijk niet voor. Er is geen aanleiding voor extra zorgen. In principe is er geen gevaar geweest."
Ondanks dat rabiës hier nauwelijks voorkomt, worden wel eens mensen preventief gevaccineerd als ze in contact zijn geweest met een vleermuis.