Deze vliegenfamilie heeft een baard

Zondag 12 Maart 2023
  • De hoornaarroofvlieg is de grootste van ons land (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Boswachter Pauline Arends, kenner en liefhebber, neemt enkele exemplaren onder de loep.

"De roofvliegen is een erg leuke groep onder de insecten", vindt de expert. "Ze vallen niet op, je ziet ze niet in zwermen, ze komen niet op bloemen, ze drinken geen nectar en ze komen ook niet op je limonade af."

Grote familie

De familie van de roofvliegen bestaat uit ruim zevenduizend verschillende soorten waaronder klinkende namen zoals de donkere hommelroofvlieg, de zuidelijke bosrandroofvlieg en de oostelijke knobbelbladjager. Zo'n vijftig soorten komen in ons land voor, al zijn sommige uiterst zeldzaam. Ze houden van warmte en komen veelal voor in hoger gelegen, drogere gebieden waaronder heidevelden en schrale graslanden. Ze leven uitsluitend van de jacht.

(de tekst gaat verder onder de video)

Verschillende maten

Roofvliegen hebben een vrij langgerekt lijf maar je herkent ze vooral aan hun baard. "Ze hebben een steeksnuit, die kun je heel mooi zien, en daaronder hangt een baard. En ze hebben sterke poten met een soort borstels waarmee ze hun prooi kunnen vasthouden", vertelt Arends.

De roofvliegen wisselen nogal in afmeting, zo is de zeldzame kleine geelvlekbladjager met zes millimeter een kleintje. De hoornaarroofvlieg is met twintig tot dertig millimeter de grootste van ons land. "Die kun je gewoon ergens op de heide aantreffen. Zo groot dat je denkt: wat vliegt daar nou. Hij lijkt een beetje op een hoornaar en doet ook een beetje alsof het een hoornaar is."

Honger

"Het zijn topjagers", aldus Arends. "Sommigen zitten op de bodem, de bodemjagers, maar je hebt ook stamjagers en bladjagers." De prooien bestaan uit andere vliegen, wespen, vlinders, kevers, sprinkhanen en soms libellen. Sommige roofvliegen nemen prooien te grazen die groter zijn dan zijzelf en ook kannibalisme komt voor. Door hun grote eetlust dragen de roofvliegen bij aan een natuurlijk evenwicht tussen insectenpopulaties.

"Het leuke is als je die roofvliegen ziet, dat ze voor je neus wegschieten en dan ergens gaan zitten. Ze draaien zich om en dan kijken ze je aan met die grote ogen. Het is echt zo'n leuke vlieg om eens goed naar te kijken", besluit Arends.

Lees ook:

Contact
opnemen