De wilde narcis is teruggebracht naar het oude 'stekkie'. De bewoners van Een, Landschapsbeheer Drenthe en Natuurmonumenten hebben op 2 november de zeldzame bloem geherintroduceerd in het beekdal van de Eenerstukken in Een.
De wilde narcisbollen, die oorspronkelijk in het Drentse beekdal groeiden, werden zo'n honderd jaar geleden door één van de dorpsbewoners uit het beekdal gehaald en op het eigen erf aangeplant. De plant is niet meer te vinden op de natuurlijke groeiplaatsen en dreigt nu ook te verdwijnen van de (boeren)erven.
Om de wilde narcis te beschermen is Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de provincie Drenthe in 2018 het project 'Drentse Paosbloem' gestart. Het doel hiervan is om bestaande groeiplaatsen in stand te houden en de plant te herintroduceren op erven en in half-natuurlijke hooilanden en beekdalen.
Beekdal Eenerstukken
In het Drentse Een, in de gemeente Noorderveld, is de wilde narcis nog wel op erven te vinden. Een klein deel van die bollen is gebruikt voor herintroductie in het nabijgelegen beekdal. De nieuwe bollen, die zijn aangeplant op het terrein van natuurmonumenten, zullen de komende jaren in de gaten gehouden worden om te kijken of ze tot bloei komen en of ze verder verspreiden.
De wilde narcis
De wilde narcis, ook wel de Drentse paosbloem genoemd, is een inheemse bollensoort. Hij wordt zo'n 15 tot 30 centimeter hoog en bloeit in de maanden maart tot en met april. De bloem kan op veel verschillende plekken groeien, maar toch wordt ze steeds zeldzamer.
Dat komt doordat veel erven door de jaren heen sterk veranderd zijn; ze zijn heringericht en worden intensiever onderhouden. De zeldzame plant wordt tijdens die werkzaamheden vaak verward met de meest gekweekte variant van de narcis, de trompetnarcis. Dat maakt het behoud van de wilde narcis lastig.
Tekst gaat verder onder de foto
Op de website van Landschapsbeheer Drenthe staat hoe je de twee soorten kunt onderscheiden. De belangrijkste verschillen zijn het formaat (de wilde narcis is kleiner), de bloeiperiode (de wilde narcis bloeit eerder) en de kleur (de wilde narcis is duidelijk tweekleurig).
Te vroeg maaien is funest
Staat de wilde narcis in jouw tuin? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de plant te beschermen en behouden.
- Maai later in het seizoen (medio juli of augustus) als de bladeren van de plant geel kleuren en slap op de bodem liggen. Te vroeg maaien is funest. Dan heeft de bloem geen kans om zaden te vormen en te verspreiden en worden er te weinig voedingsstoffen afgevoerd.
- Vertel omwonenden over deze bijzondere soort; het kan voorkomen dat mensen niet weten dat ze een bijzondere narcis in hun tuin hebben staan;
- Breng in kaart waar de narcissen groeien, zodat je ze niet per ongeluk verwijdert als je in de tuin gaat werken;
- Plant geen andere struiken of bloemen naast de narcissen om te voorkomen dat ze in de verdrukking komen;
- Heb je een wilde narcis in de tuin groeien, maar ga je verbouwen? Graaf de bollen op en verplaats deze naar een ander gedeelte van de tuin.
- Normaliter verspreiden mieren de zaden van de plant, maar dit kun je ook zelf doen. Het is wel belangrijk dat je dit voor het maaien doet.