Vlinders staan bekend om hun gedaantewisseling, van rups naar vlinder, maar deze soort doet er nog een schepje bovenop. Het landkaartje heeft twee verschijningsvormen. De vlinders die in de lente vliegen zien er compleet anders uit dan de vlinders die nu vliegen.
De voorjaarsgeneratie is te herkennen aan de oranje kleur met donkere strepen en vlekken. De generaties die daarna vliegen hebben overwegend zwart gekleurde vleugels met een brede witte band en een kleinere oranje band.
Meerdere generaties vlinders
De eerste lichting vlinders overwintert als pop en laat zich in april zien. Ze planten zich voort en sterven. De nakomelingen verschijnen vanaf juli. Dat is het geval bij meerdere vlindersoorten maar bij het landkaartje kun je aan het uiterlijk zien om welke generatie het gaat. Door de klimaatverandering is er sinds deze eeuw zelfs sprake van een derde generatie. Dankzij lange warme periodes kunnen de rupsen zich sneller ontwikkelen, waardoor er aan het einde van de zomer nog een generatie uitkomt. Deze vlinders vliegen in september en zien er hetzelfde uit als de tweede generatie.
(de tekst gaat verder onder de foto)
Verschillende kleuren
Het verschil in de kleuren van het landkaartje wordt veroorzaakt door de daglengte. Verpopt een rups op een lange dag, dan krijgt de vlinder de zomertekening. Verpopt een rups op een korte dag, dan krijgt de vlinder de voorjaarstekening. In het laboratorium is gebleken dat er tot acht generaties van de zomervorm voorkomen als de dagen kunstmatig lang gehouden worden. Bij constant korte dagen, zoals in de winter ontstonden slechts twee generaties van de voorjaarsvorm per jaar. Variatie in de daglengte zorgt voor verschillende tussenvormen, die ook wel eens in de natuur gezien worden.
Zelf vlinders zien
Ben je nieuwsgierig naar het landkaartje of naar een van de andere vlindersoorten die meerdere generaties hebben en nu vliegen zoals de gehakkelde aurelia? De Dagvlinderverwachting van de Vlinderstichting geeft precies aan wat het beste moment is om vlinders te gaan kijken.