De schorpioenvlieg zet de kijker op het verkeerde been

Zaterdag 03 Februari 2024
  • De schorpioenvlieg is vlieg noch schorpioen (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Boswachter Pauline Arends, kenner en liefhebber, neemt de komende weken enkele exemplaren onder de loep.

Arends verheugt zich op de zomer want dan vliegt een van haar favoriete insecten: de schorpioenvlieg. Wereldwijd zijn er zo'n vijfhonderd soorten waarvan een vijftal algemeen in ons land voorkomt. Het insect ziet er gevaarlijk uit maar dat blijkt in de praktijk wel mee te vallen.

Schorpioenachtig

"We staan hier bij een bosrand", wijst de boswachter. "Er is wat schaduw, het is vochtig en er staan allerlei struiken. Precies de plek waar je op zoek moet gaan naar een heel leuk insect." De naam kan je op het verkeerde been zetten want het is geen vlieg maar ook geen schorpioen. "Het mannetje heeft een achterlijf dat hij een beetje kan ronddraaien. Dat ziet eruit als een schorpioen, vandaar de naam." Kenmerkend voor sommige schorpioenvliegen is het tangvormig orgaan dat de mannetjes aan het achterlijf hebben. Het heeft geen angel en is ongevaarlijk. Het wordt alleen bij de paring gebruikt.

(de tekst gaat verder onder de video)

Op jacht

De schorpioenvlieg is een roofinsect. "Het dier struint bladeren af op zoek naar dode insecten, het liefst een beetje vers, en die zuigt hij uit met zijn lange zuigsnuit. Daarnaast drinkt het ook nectar", vertelt Arends. "Het leuke van de schorpioenvlieg, behalve dat hij er ontzettend leuk uitziet, is dat hij in spinnenwebben de prooi die een spin heeft gevangen eruit kan halen. Hij kan dat zonder dat de spin het doorheeft en zonder te blijven plakken, fenomenaal. Hoe hij het doet is niet bekend. Als je een keer langs zo'n struweeltje loopt, kijk dan maar eens goed naar de schorpioenvlieg."

Familie

Schorpioenvliegen maken deel uit van de orde van de schorpioenvliegachtigen. In ons land komen de berg-, de roodkop-, de weide- en de gewone en de Duitse schorpioenvlieg voor. Een ander lid van deze orde waar boswachter Arends erg enthousiast van wordt, is de sneeuwvlo. Dit insect is een uitgesproken winterdier, ze leven en paren in dit seizoen. Dankzij een soort antivries in het lichaam kunnen ze actief zijn bij temperaturen onder het vriespunt. Sneeuwvlooien hebben geen vleugels en ontsnappen springend aan potentiele vijanden. Ze worden ook wel sneeuwspringers genoemd.

Afbeelding
Sneeuwvlooien zijn actief in de winter (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen