De afgelopen periode met stormen heeft ook boswachterij Odoorn getroffen. De boswachterij is 1800 hectare groot en omvat zowel voormalig productiebos als heidevelden. Door het stormachtige weer is een aantal bomen omgewaaid. Sommigen zijn halverwege geknakt.
"De omgevallen bomen blijven zo liggen", vertelt boswachter én paddenstoelenexpert Evert Thomas. Dat is goed voor de biodiversiteit in het bos. "Het zijn mooie bomen voor een paddenstoelensoort die hier nu veel meer voorkomt."
Lieveling
"Ik vind dit een van de mooisten, kijk die kleuren", zegt Thomas, wijzend naar de roodgerande houtzwam. "De combinatie van dat roestbruine hout, een dode lariks, dat donkere van het oude paddenstoelgedeelte en de nieuwe rand die eruit groeit."
Als Thomas over de paddenstoelensoort vertelt, blijkt duidelijk dat hij er weet van af weet. De naam van de paddenstoel heeft geen nadere toelichting nodig. "Het is een soort die je de laatste jaren steeds meer in het bos tegenkomt. Dat komt omdat er toch vrij veel sparren doodgaan door de letterzetter."
Samen
"Deze paddenstoel zit bijna altijd op naaldhout en vreet de boom van binnenuit op", gaat hij verder. In eerste instantie is het een parasiet, een soort die op een andere soort voorkomt en zich ten koste van die soort in leven houdt. Als de boom afsterft, leeft de zwam verder als saprofyt, een soort die organische stoffen uit dode organismen opneemt. Behalve op sparren kan de houtzwam ook voorkomen op berken, esdoorns en beuken.
In deze uitzending van ROEG! laat boswachter Evert Thomas een deel van boswachterij Odoorn zien.