De mierenleeuw lokt nietsvermoedende insecten in de val

Zaterdag 11 Maart 2023
  • De volwassen mierenleeuw lijkt een kruising tussen een gaasvlieg en een waterjuffer (Rechten: RTV Drenthe)

De insectenwereld stikt van de wonderlijke verschijningen. Dit keer zoomt boswachter Evert Thomas in op een bijzonder sluw exemplaar, de mierenleeuw.

Mierenleeuwen zijn een familie van insecten die behoren tot de orde van de netvleugeligen. De volwassen dieren lijken op een kruising tussen gaasvliegen en waterjuffers en worden ook wel mierenleeuwenjuffers genoemd. De naam mierenleeuw komt van de roofzuchtige larven.

Uiterlijk vertoon

"In deze kraters zit een eng beest verstopt", wijst de boswachter op een rij kuiltjes in het zand. "Eigenlijk is het een soort monster, een inspiratiebron voor sciencefictionfilms." De larven zijn klein en gedrongen, en hebben een geribbeld lichaam dat is bedekt met haren en een stel indrukwekkende kaken.

(de tekst gaat verder onder de video)

In de val

De larve van de mierenleeuw maakt een kuiltje en wacht dan af totdat een nietsvermoedend insect voorbijkomt en erin valt. "Het zijn twee grote kaken, die steken uit het zand", vertelt Thomas. "Het dier zit te wachten tot er een mier voorbijkomt die langs het randje loopt en naar beneden glijdt. De mierenleeuw spuit zelfs nog zand naar de mier om hem naar beneden te halen. As de mier er eenmaal inzit dan is het gedaan."

Jeugd

De larven kunnen jarenlang als larve door het leven gaan. In vergelijking daarmee is het volwassen stadium maar van korte duur. De larve doorloopt verschillende stadia, na iedere vervelling is het lichaam een stukje groter geworden. Daarna ontstaat een pop die met een beschermende cocon wordt omwonden. Uit de pop komt het volwassen dier te voorschijn met vier vleugels die nog moeten opdrogen.

Deze mierenleeuw vond boswachter Evert Thomas op het Molenveld. In deze uitzending van ROEG! wandelt hij samen met Loes van der Laan over het gevarieerde heideveld. Tijdens de tocht zien ze onder meer een klapekster en mysterieuze gaten in het landschap.

Afbeelding
De mierenleeuw dankt zijn naam aan de roofzuchtige larven (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen