In Drenthe zie je nauwelijks lindebomen. Maar dankzij vrijwilligers van Natuurmonumenten komt daar verandering in. In het Mantingerbos hebben zij honderden lindes geplant.
De actie is een initiatief van Sjef Meekes, vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Hij wil meer lindebomen in Drenthe. "De lindeboom hoort van oudsher thuis in het bos."Lindehout maakte plaats
De lindebomen, die vroeger veel in Nederland voorkwamen, moesten plaatsmaken voor eikenbomen. Eiken leverden namelijk meer geld op, omdat die bomen beter geschikt zijn om timmerhout van te maken. Lindehout is veel zachter en wordt veel meer gebruikt voor houtsnijwerk in plaats van stevige meubels of bouwmateriaal.
Lindebomen zijn erg goed voor het voortbestaan en de vruchtbaarheid van het bos. Het blad van de lindeboom verteert namelijk snel, waardoor je meer ondergroei krijgt. Dat is gunstig voor de variatie in het bos. Daarnaast staat de linde in de lente in volle bloei: perfect voor hongerige bijen en andere insecten die nectar nodig hebben.
Sprietjes
De geplante bomen zijn nu nog kleine sprietjes. Maar als ze aanslaan, zal daar verandering in komen. Lindebomen kunnen wel dertig meter hoog en soms zelfs duizend jaar oud worden.