De Japanse duizendknoop wordt met vuur en vlam bestreden

Zaterdag 22 April 2023
  • Dampende, uitgekookte grond bij het Leggelderveld (Rechten: RTV Drenthe / Nanda Felix)

De Japanse duizendknoop is een gevaar voor de Drentse natuur, tegelijkertijd is het bestrijden ervan niet makkelijk. Natuurmonumenten stelt alles in het werk om de woekerende plant in verschillende natuurgebieden te elimineren.

Het Leggelderveld is een Natura 2000-gebied en daar is de Japanse duizendknoop absoluut niet welkom. Aan de rand van het gebied werd de invasieve exoot aangetroffen. Natuurmonumenten maakte korte metten met de woekeraar; de terreinbeheerder wil niet het risico lopen dat de plant zich in het natuurgebied verspreid.

Hardnekkig

"Het grote probleem van Japanse duizendknoop is dat het zich heel snel kan uitbreiden en alle andere plantensoorten kan overgroeien", legt boswachter Rudmer Veenstra van Natuurmonumenten uit. "Met als gevolg dat de planten en dieren die we willen beschermen en behouden in het gedrang komen."

"De Japanse duizendknoop maakt lange, diepe wortelstokken van soms anderhalf tot twee meter diep. Een heel klein stukje van de plant kan er al voor zorgen dat het zich opnieuw vestigt en gaat groeien. Een hardnekkige soort om te bestrijden en aan te pakken." Voor het Leggelderveld besloot Natuurmonumenten om een van de nieuwste methodes te gebruiken: uitkoken.

(de tekst gaat verder onder de video)

Dampende grond

De groeiplaats van de plant is helemaal uitgegraven en de grond is gezeefd om alle delen van de plant eruit te filteren. De gezeefde grond gaat vervolgens een installatie in, die tijdelijk op deze locatie staat. De grond komt in een trommel terecht en wordt verhit met vuur. Dit 'uitkoken' moet elk restje van de plant verdelgen. Via een rupsband komt de warme grond de machine weer uit en belandt op een grote bult dampende zwarte grond.

Na dit proces kan de grond weer terug naar de plek waar het vandaan komt. Ook is er grond van een groeiplaats in het Drents-Friese Wold naar deze plek gebracht om uitgekookt te worden. Veenstra: "Zekerheden zijn er eigenlijk nooit. Maar de kans is wel heel groot dat het niet terug gaat komen. Dus we blijven de komende jaren monitoren, in de hoop dat het na vandaag over is met de duizendknoop hier."

ROEG!

De uitzending van ROEG! staat deze week in het teken van invasieve exoten. Wil je meer weten over de gevolgen van de woekeraars voor flora en fauna, kijk dan zaterdag om 17.11 uur naar TV Drenthe. De uitzending wordt regelmatig herhaald en is ook terug te kijken op de website van ROEG!.

Afbeelding
Aan de rand van het Leggelderveld is grond afgegraven om de Japanse duizendknoop te bestrijden (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen